Σειρά ενεργειών στην κατεύθυνση της «υπεράσπισης» του νερού, ως δημοσίου αγαθού, «με κορύφωση την προετοιμασία σχετικού δημοψηφίσματος», αποφασίστηκαν στη σύσκεψη για το θέμα της πώλησης της ΕΥΑΘ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ Κ.Μ.) και του δικτύου πολιτών και φορέων «SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχοι του νομού, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Άννα Μίχου, εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ-ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», του δικτύου «SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ» και της «Η κίνηση 136».

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ως «σημαντική» η τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πόσιμου νερού, μετά την δημοσιοποίηση των υπογραφών της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Right2Water» και αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να επιδιωχθεί ενημέρωση από την ΠΕΔΚΜ του νέου υπουργού Εσωτερικών και επανάληψη του αιτήματος για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το πλαίσιο διενέργειας δημοψηφίσματος, καθώς και ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το «έλλειμμα» σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνει παράσταση δημάρχων και φορέων στο ΤΑΙΠΕΔ για να εκφραστεί η αντίθεσή τους στην πώληση της ΕΥΑΘ, να υπάρξει ενημέρωση βουλευτών, κομμάτων και από κοινού συντονισμός ενεργειών και προβολή των αιτημάτων μέσα από πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.