Έκτακτους ελέγχους σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, κεντρικές λαχαναγορές, οπωροπωλεία και περιστασιακά σημεία πώλησης φρούτων και λαχανικών ζητάει η Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Π.Ε. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από όλες τις ελεγκτικές αρχές.

Οι έλεγχοι κρίνονται επιβεβλημένοι - και το υπουργείο ζητάει αναλυτική ενημέρωση για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν - μετά από καταγγελίες που δέχθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά µε τη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών σε πλαστικές κλούβες οι οποίες δεν είναι καθαρές και φέρουν σηµάνσεις που δεν ανταποκρίνονται στα στοιχεία του συσκευαστή - τυποποιητή.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης, Φρούτων Λαχανικών και Χυμών ζητάει από εμπόρους και διακινητές να είναι συνεπείς με την αυστηρή τήρηση των υφισταμένων ευρωπαϊκών και εθνικών Κανόνων εμπορικών προδιαγραφών, την τυποποίηση, συσκευασία και σήμανση των εμπορευομένων φρούτων και λαχανικών.

Στο μεταξύ, άμεση αντιμετώπιση των φυτοϋγειονομικών εμποδίων στην εξαγωγή οπωροκηπευτικών σε τρίτες χώρες ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS.