Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Όσο και να τα μετρούν δεν μαζεύονται τα έσοδα στο υπουργείο Οικονομικών, με τον προϋπολογισμό να κινδυνεύει για ακόμη μία φορά να εκτροχιαστεί. Την ώρα που οι τροϊκανοί επιστρέφουν στην χώρα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τα φορολογικά έσοδα, τα οποία αποτελούν και το μεγάλο αγκάθι, έχουν πιάσει για ακόμα μια φορά πάτο.

Tο υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί στην τρόικα την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με βασικότερη την πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως μόνο τον Μάιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ και από την αρχή του έτους κατά 3 δισ. ευρώ!

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, η κάμψη στα έσοδα αποδώθηκε στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων.

Δύο όμως ημέρες μετά, ανακοινώθηκε και νέα παράταση μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αυτή τη φορά για τα φυσικά πρόσωπα.

Δεδομένου, ότι το επόμενο διάστημα θα σταλούν τα πρώτα εκκαθαριστικά, ενώ και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα αποστέλλονται σταδιακά τα χαράτσια των ακινήτων, είναι φυσικό τα νοικοκυριά να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν εξ ολοκληρου στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τα έσοδα να μην μαζευτούν.

Την ίδια ώρα, το βασικό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η δήλωση πόθεν έσχες, βρίσκεται στον «αέρα».

Συγεκριμένα, από χθες, επικρατεί ένα αλαλούμ με τις δηλώσεις πόθεν έσχες, καθώς λήγουν στις 30 Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή και υποβάλλονται μόνο ταχυδρομικά.

Αυτό γιατί η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις παρατάθηκε, ωστόσο η προθεσμία για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, όπως ανακοινώθηκε από την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης»  δεν δύναται να παραταθεί.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, αφού για να υποβάλλει κάποιος δήλωση πόθεν έσχες θα πρέπει πρώτα να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Τελικά, αργά το απόγευμα, πληροφορίες άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης, με τις οριστικές αποφάσεις να ανακοινώνονται σήμερα Παρασκευή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες από τα 6,5 εκατ. φορολογούμενους, δηλώσεις έχουν υποβάλλει μόλις οι 500.000.