Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις στη Βουλή προκάλεσαν τα στοιχεία που έφερε η ΕΛΣΤΑΤ στο Κοινοβούλιο για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα προς απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά. 

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η ΕΛΣΤΑΤ συλλέγει τα στατιστικά στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτοχειρίας στη χώρα μας με βάση τα δελτία των ληξιαρχείων της χώρας και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες συλλέγει κυρίως.

Το έγγραφο που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και έπειτα από ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά για τα κριτήρια και τις παραμέτρους βάσει των οποίων πραγματοποιείται η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών. Στο έγγραφό του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυτοχειρίες το 2009 ανήλθαν σε 391, το 2010 σε 377 και το 2011 σε 477, συνολικά δηλαδή 1245 αυτοκτονίες την τριετία. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Γεωργίου, η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας ενώ τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Βεβαίως, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πως είναι δυνατόν να έχουν καθυστερήσει τόσο τα στοιχεία για το 2012 ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τα στοχεία δίνονται το επόμενο εξάμηνο του έτους που ερευνάται.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς πάντως σημείωσε ότι ενώ στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ διώκονται ήδη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, την ίδια στιγμή η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε μειωμένο αριθμό αυτοχείρων καθώς και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες ανήλθαν το διάστημα από 1.1.2009 έως 23.08.2012 σε 3.124 πανελλαδικά. 

Πράγματι, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας με έγγραφο του στη Βουλή είχε σημειώσει ότι «Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. απόπειρες και τελεσθείσες αυτοκτονίες έφτασαν τις 3.124 σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των αρχών Ιανουαρίου του 2009 και την 23η Αυγούστου του 2012. Και η τάση τους φαίνεται ότι είναι αυξανόμενη καθώς τα περιστατικά που καταγράφηκαν το 2009 είναι 677, το 2010 είναι 830, το 2011 είναι 927 και μέχρι την 23η Αυγούστου του 2012 είναι 690 ήδη».

Η ΕΛΣΤΑΤ έσπευσε να ενημερώσει ότι στο πλαίσιο της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού, συλλέγει από τα ληξιαρχεία όλης της χώρας τα στατιστικά δελτία θανάτου. Στα δελτία αυτά, τα οποία συμπληρώνονται από τον Ληξίαρχο με βάση τα Ιατρικά Πιστοποιητικά θανάτων, αναφέρεται η αιτία θανάτου, και ειδικότερα, στην περίπτωση βίαιου θανάτου, καταγράφεται αν πρόκειται για αυτοκτονία, ατύχημα ή ανθρωποκτονία. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ σε περιπτώσεις αδιευκρίνιστης αιτίας θανάτου, προβαίνει σε συμπληρωματικούς ελέγχους, σε συνεργασία με τις ιατροδικαστικές αρχές και αν δεν υπάρξει οριστικός χαρακτηρισμός (αυτοκτονία, ατύχημα ή ανθρωποκτονία) από τους ιατροδικαστές, οι περιπτώσεις αυτές κατατάσσονται στις «αδιευκρίνιστες».

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του δείγματος που συλλέγεται από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς όπως είναι γνωστό είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για προσωπικούς λόγους το συγγενικό περιβάλλον του αυτόχειρα σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνει την πραγματική αιτία του θανάτου.

Το εν λόγω ζήτημα μάλλον εκθέτει τον ήδη έκθετο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ , κ. Γεωργίου, ο οποίος αν και διώκονται ήδη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του στην Αρχή δημιουργώντας νέες αντιπαραθέσεις για τα στατιστικά.