Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου θα ανακοινωθούν, δια στόματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε στη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης υπό τον κ. Παπανδρέου που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τα ζητήματα που απασχολούν το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει υπόψη του ένα μεγάλο εύρος προτάσεων για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου που έχουν κατατεθεί και ορισμένες εξ αυτών είναι άμεσα υλοποιήσιμες.

Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνονται οικονομικά κίνητρα για την αναβάθμιση περιοχών του ιστορικού κέντρου. Επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστέγων, των εξαρτημένων ατόμων με την ενεργητικότερη δραστηριοποίηση του ΟΚΑΝΑ, παρεμβάσεις με κινητές μονάδες υγείας, ενώ σε όλα τα προγράμματα, πέραν των αρμόδιων υπουργείων, θα έχει ενεργό συμμετοχή ο Δήμος Αθηναίων.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, οι υφυπουργοί Εργασίας Άννα Νταλάρα και Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Δ. Στεφάνου και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μαίρη Μαλιώρη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση των αδειών παραμονής των μεταναστών στη χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς και να μειωθεί συνολικά η γραφειοκρατία, ώστε τα προβλήματα να λύνονται αποτελεσματικότερα.

Επείγουσα επίσης είναι για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του προβλήματος των επί μακρόν διαμενόντων, καθώς θεωρείται ότι αυτή η κατηγορία μεταναστών διαθέτει "ψήγματα νομιμότητας" και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά εκείνους που βρίσκονται σε "καθεστώς ανοχής" καθώς έτσι χαρακτηρίζονται οι αναμένοντες άσυλο, ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά εκείνους που βρίσκονται σε "μια γκρίζα ζώνη αφάνειας" και αφορά ανθρώπους οι οποίοι, π.χ. ασχολούνται με την φροντίδα ηλικιωμένων, χωρίς ποτέ να βγαίνουν από το σπίτι στο οποίο εργάζονται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι άνθρωποι αυτοί να εξέλθουν από αυτό το καθεστώς "αφάνειας", και να προσδιοριστεί ο αριθμός τους και η κατάστασή τους.