Αίσιο τέλος είχε τελικά η περιπέτεια του 83χρονου Έλληνα πολίτη, βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ακόπ Μκρτσιάν, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα να ζει άστεγος στους δρόμους της Μόσχας, όπου έφτασε το 1953, ως πολιτικός πρόσφυγας.


Η απίστευτη περιπέτειά του οφείλεται σε μία διαμάχη με την πολεοδομία της ρωσικής πρωτεύουσας, που του πήρε το σπίτι, στο οποίο ζούσε από τη δεκαετία του ΄80, με την αιτιολογία ότι αυτό ήταν παράνομο. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, με απόφαση της Επιτροπής Στέγασης του Δήμου Μόσχας, ο Ακόπ Μκρτσιάν εντάχθηκε στο στεγαστικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2011.
Η περιπέτεια του Έλληνα αντιστασιακού και πολιτικού πρόσφυγα, που τον οδήγησε να ζει στο αυτοκίνητό του, στην καρδιά του χειμώνα, ο Έλληνας βετεράνος είχε μιλήσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 18 Ιανουαρίου. Το σπίτι του βρισκόταν στο κέντρο της Μόσχας, στη «χρυσή γη» της περιοχής Αρμπάτ, όπως λέει ο ίδιος, και κατεδαφίστηκε ως παράνομο το 2007. 'Εκτοτε διέμενε σε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κατάλυμα, το οποίο, επίσης, κατεδαφίστηκε πρόσφατα.


Ο Ακόπ Μκρτσιάν γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Στα 14 του χρόνια πέρασε στο αντάρτικο -τον φώναζαν το "Αρμενάκι"- και στα 15 του ανέβηκε στο βουνό. Εργάστηκε ως τουριστικός πράκτορας στη Μόσχα, ενώ διετέλεσε γραμματέας της Λέσχης Ελλήνων Προσφύγων της ΕΣΣΔ.

TAGS