Αίσιο τέλος για το "Αρμενάκι"


Αίσιο τέλος είχε τελικά η περιπέτεια του 83χρονου Έλληνα πολίτη, βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ακόπ Μκρτσιάν, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα να ζει άστεγος στους δρόμους της Μόσχας, όπου έφτασε το 1953, ως πολιτικός πρόσφυγας.


Η απίστευτη περιπέτειά του οφείλεται σε μία διαμάχη με την πολεοδομία της ρωσικής πρωτεύουσας, που του πήρε το σπίτι, στο οποίο ζούσε από τη δεκαετία του ΄80, με την αιτιολογία ότι αυτό ήταν παράνομο. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, με απόφαση της Επιτροπής Στέγασης του Δήμου Μόσχας, ο Ακόπ Μκρτσιάν εντάχθηκε στο στεγαστικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2011.
Η περιπέτεια του Έλληνα αντιστασιακού και πολιτικού πρόσφυγα, που τον οδήγησε να ζει στο αυτοκίνητό του, στην καρδιά του χειμώνα, ο Έλληνας βετεράνος είχε μιλήσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 18 Ιανουαρίου. Το σπίτι του βρισκόταν στο κέντρο της Μόσχας, στη «χρυσή γη» της περιοχής Αρμπάτ, όπως λέει ο ίδιος, και κατεδαφίστηκε ως παράνομο το 2007. 'Εκτοτε διέμενε σε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κατάλυμα, το οποίο, επίσης, κατεδαφίστηκε πρόσφατα.


Ο Ακόπ Μκρτσιάν γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Στα 14 του χρόνια πέρασε στο αντάρτικο -τον φώναζαν το "Αρμενάκι"- και στα 15 του ανέβηκε στο βουνό. Εργάστηκε ως τουριστικός πράκτορας στη Μόσχα, ενώ διετέλεσε γραμματέας της Λέσχης Ελλήνων Προσφύγων της ΕΣΣΔ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο