Νέα υπουργική απόφαση που αφορά τη διευθέτηση του ζητήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου σε μετανάστες, υπέγραψε την Παρασκευή ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Με την νέα  απόφαση προωθείται ταχύρρυθμα η εξέταση, σε β’ βαθμό, των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου, που εκκρεμούν από το παρελθόν.

Να σημειώσουμε ότι σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου σε α’ βαθμό, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στο χρονικό διάστημα από 22/11/10, που τέθηκε σε εφαρμογή το μεταβατικό ΠΔ 114, μέχρι και τις 10/2/11 έχει παραλάβει 950 αιτήματα. Ήδη, έχουν διενεργηθεί 509 συνεντεύξεις και υπεβλήθη εισήγηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε 38 περιπτώσεις.

Επισημαίνεται σχετικά ότι το 2009 είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε 36 περιπτώσεις, ενώ το 2010, χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο σε 91 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 65 εξετάσθηκαν θετικά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2010.

Εξάλλου, συνάντηση για το θέμα είχανε σήμερα  στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους επιτροπών μεταναστών, που αιτούνται πολιτικό άσυλο, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, πρέσβης Κυριάκος Αμοιρίδης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παρισίων, Αναστασία Τσουκαλά, και ο υπασπιστής του υπουργού, Α/Δ Νίκος Μάρκου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, και o εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σπυρίδων Κουλούρης.

Από την πλευρά του Υπουργείου, επισημάνθηκε ότι ο υπουργός έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του πολιτικού ασύλου στη χώρα και ότι, ήδη, η πολιτική βούλησή του έχει λάβει σάρκα και οστά με την υιοθέτηση του ΠΔ 114, και με το Νόμο 3907 για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Ιανουαρίου 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκαν έπειτα από ειδική εκπαίδευση των μελών τους, ανεξάρτητες δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, στις οποίες συμμετέχουν, ως πρόεδροι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Ελληνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υπέρ της νομιμοποίησης των απεργών πείνας

Εξάλλου, υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών απεργών πείνας τάχθηκαν με παρέμβασή τους προς την κυβέρνηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα των 247 μεταναστών, οι οποίοι συνεχίζουν για 18η ημέρα την απεργία πείνας, με βάση την πραγματική κατάστασή τους, δηλαδή το γεγονός ότι επί χρόνια παραμένουν και εργάζονται στη χώρα.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, καλούν την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την χρόνια πρακτική της εκμετάλλευσης των μεταναστών η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκ μέρους τους αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων για τη νομιμοποίησή τους ενσήμων και υποστηρίζουν, ότι η εξάντληση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αφήνει περιθώρια ικανοποίησης του βασικού τους αιτήματος για νομιμοποίηση.

Επισημαίνουν τέλος, ότι το γενικότερο μεταναστατευτικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, για την αναγνώριση και διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών.

Επίσκεψη Οικολόγων Πράσινων στους μετανάστες απεργούς πείνας

Παράλληλα, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων πραγματοποίησε επίσκεψη στο  κτήριο επί των οδών Ηπείρου και Αχαρνών όπου στεγάζονται οι μετανάστες απεργοί πείνας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα για βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική με θεμέλιο τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασαν το κλίμα λαϊκισμού και τις προσπάθειες να καλλιεργηθεί ανησυχία στην κοινή γνώμη για μικροκομματική εκμετάλλευση και τόνισαν την ανάγκη να ακούσει η κυβέρνηση με προσοχή τα αιτήματα των απεργών και να δώσει επείγουσες λύσεις πριν φθάσουμε σε σημείο να χαθούν ζωές.