Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή κρούσματα κλοπών - φθορών μετασχηματιστών διανομής της Δ.Ε.Η καθώς και συναφών ειδών (καλωδίων, περιελίξεων, πλακών χαλκού, κλπ), που έχουν σαν αποτέλεσμα δυσλειτουργίες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, αλλά και επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των αγροτών, έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, στοχευμένες δράσεις για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων περιστατικών.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα κλοπών - φθορών των μετασχηματιστών διανομής της Δ.Ε.Η δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στα αντλιοστάσια άρδευσης αλλά και σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στο οικοσύστημα (αγροκτήματα, περιβαλλοντικά κανάλια κ.λ.π) από την εκχύλιση της ποσότητας του ορυκτελαίου, που περιέχουν οι μετασχηματιστές (κατά μέσο όρο 200 κιλά ο καθένας).
Επιπλέον, πέραν της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται στη Δ.Ε.Η, οι κλοπές-φθορές μετασχηματιστών διανομής εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των τεχνικών της Επιχείρησης, αλλά και των πολιτών (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά από αιωρούμενους υπό τάση αγωγούς κλπ.). Επιπρόσθετα, δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα κυρίως των αγροτών καθώς οι δράστες αφαιρούν όχι μόνο τα καλώδια του δικτύου, αλλά και τους σωλήνες ποτίσματος των καλλιεργειών τους.
Οι στοχευμένες δράσεις για την αποτροπή και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, υλοποιούνται από συνεργεία αστυνομικών ή μικτών κλιμακίων ελέγχου, που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές με θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν χθες (10-02-2011) στην αγροτική περιοχή Νεοχωριακίου Θηβών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας και Πακιστάν αντίστοιχα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και φθορών μετασχηματιστών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί εντόπισαν στην αγροτική περιοχή Νεοχωριακίου Θηβών τους δράστες να κινούνται και σε έρευνα που ακολούθησε στα οχήματά τους, στην οικία του ενός από τους δράστες (υπηκόου Ρουμανίας) αλλά και σε αυτοκίνητο που ήταν κρυμμένο κοντά στην ελεγχόμενη οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· στοιχεία χάλκινων περιελίξεων και πλάκες χαλκού συνολικού βάρους 660 κιλών, προερχομένων συνολικά από την κλοπή 63 μετασχηματιστών υποσταθμών ΔΕΗ

· πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων (κατσαβίδια, κόφτες μετάλλων, σχοινιά μεγάλης διατομής, κάβουρες, μονωμένες πένσες).

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες από κοινού και κατά το χρονικό διάστημα από 20-12-2010 έως 09-02-2011 διέπρατταν κλοπές και φθορές μετασχηματιστών στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών. Η προκληθείσα οικονομική ζημία σε βάρος της Δ.Ε.Η ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (387.000) ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων, το τελευταίο εξάμηνο σε διάφορες περιοχές της χώρας οι αστυνομικές Υπηρεσίες κατάφεραν να εξιχνιάσουν σημαντικές περιπτώσεις, όπως:

· Μετά από αναζητήσεις, πρωινές ώρες της 23-9-2010 στη Γλυφάδα και στην Καλλιθέα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, διότι λίγο πριν τη σύλληψή τους, διέπραξαν κλοπή σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλυφάδας, προκαλώντας µε την πράξη τους οικονομική ζημία στο δίκτυο της Επιχείρησης και οικονομική ζημιά σε καταναλωτές εξαιτίας της καταστροφής οικιακών συσκευών.
Επιπλέον από την διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες, από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2010 έως την ημέρα της σύλληψής τους διέπραξαν συνολικά (222) κλοπές από υπόγειους υποσταθμούς της ΔΕΗ, σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά, του Βύρωνα, Παλαιού Φαλήρου, Νέου Κόσμου, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Αλίµου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Μοσχάτου.

· Πρωινές ώρες της 18-1-2011, στην αγροτική περιοχή Παρορίου του Δήµου Λειβαδιάς Βοιωτίας συνελήφθησαν δύο (2) άτομα, (υπήκοος Αλβανίας και ημεδαπός αντίστοιχα), για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και φθορών, ενώ αναζητείται άλλος ένας συνεργός τους, υπήκοος Αλβανίας.
Από τη διεξαχθείσα έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, (6) στοιχεία χάλκινων περιελίξεων, προερχόμενα από την καταστροφή και κλοπή (2) μετασχηματιστών, βάρους (250) κιλών, καθώς και χάλκινα καλώδια παροχής ρεύματος υψηλής τάσης.
Επιπλέον, από διενεργηθείσα προανάκριση του Τμήματος Ασφάλειας Λειβαδιάς, προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες, µε τη συμμετοχή πιθανόν και άλλων συνεργών τους, κατά το τελευταίο 20ήµερο πριν τη σύλληψή τους, προέβησαν στην καταστροφή (15) μετασχηματιστών, στην ευρύτερη περιοχή του Παρορίου και Βασιλικών Βοιωτίας, από υποσταθμούς της Δ.Ε.Η., οι οποίοι εξυπηρετούσαν αντλιοστάσια άρδευσης, για λογαριασμό της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και αγροτών της περιοχής. Η προκληθείσα οικονομική ζημία σε βάρος της Δ.Ε.Η ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (150.000) ευρώ, ενώ σε βάρος της Ε.Υ.Δ.Α.Π. στο χρηματικό ποσό των (200.000) ευρώ.

· Στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας, από την 01-02-2011, αναζητούνται από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας τρεις ημεδαποί, μέλη εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από 25-11-2010 έως 01-02-2011 διέπραξαν σε (12) περιπτώσεις κλοπές και φθορές μετασχηματιστών, υλικών γείωσης και καλωδίων χαλκού από υποσταθμούς της ΔΕΗ και εργοτάξια επιχειρήσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας και των Σερρών.
Ειδικότερα, αφαίρεσαν, μεταξύ άλλων, καλώδια ρεύματος μήκους (1.100) μέτρων, πολύκλωνο αγωγό, καλώδια χαλκού, τρεις μετασχηματιστές, ενώ προξένησαν μεγάλες φθορές σε άλλους δύο μετασχηματιστές. Η προκληθείσα οικονομική ζημία σε βάρος της Δ.Ε.Η ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (96.700) ευρώ.

· Την 03-02-2011 σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών, σε βάρος τριών (3) αλλοδαπών, υπηκόων Βουλγαρίας, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (120) κιλά αποφλοιωμένα καλώδια χαλκού, για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά νόμιμης κατοχής. Από τη διενεργηθείσα προανάκριση, προέκυψε ότι τα καλώδια εκλάπησαν κατά το τελευταίο 15νθήμερο από τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η..
Από τα παραπάνω περιστατικά προκύπτει ότι οι δράστες, στις περισσότερες περιπτώσεις, λειτουργούν με τη μορφή οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, που διαπράττουν συστηματικά κλοπές μετασχηματιστών και άλλων συναφών ειδών, αποσκοπώντας στον προσπορισμό σημαντικού οικονομικού οφέλους, από την περαιτέρω παράνομη προώθηση - διάθεση των υλικών αυτών.
Οι δράσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών θα συνεχιστούν.

TAGS