"Η Αθήνα το φωνάζει: Θέλω ποδήλατα" και η νέα δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να ικανοποιήσει το αίτημα της πόλης, καθώς οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται ήδη στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών, ώστε πριν το καλοκαίρι να λειτουργήσει πιλοτικά ποδηλατόδρομος, γύρω από την Ακρόπολη.

Η παράταξη "Επιμένουμε Αθήνα" του Γιώργου Αμυρά, κατέθεσε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία δύο ποδηλατοδρόμων και δημοτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αμυράς, οι δύο ποδηλατόδρομοι που προτείνονται δεν απαιτούν κόστος κατασκευής παρά μόνο την πεζοδρόμηση της οδού Μοναστηρίου, την διαγράμμιση και την ενημέρωση των πολιτών.

Οι διαδρομές που προτείνονται ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων και μόνο στο κομμάτι Ακαδημία Πλάτωνος-Τεχνόπολη, χρειάζεται η συνεργασία του δήμου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Το ΥΠΕΚΑ εξ’ άλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Αμυράς, έχει ήδη εντάξει αυτή τη διαδρομή στα σχέδιά του για ένα μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από τα Ιλίσια, μέσω Κατεχάκη.

"Εμείς ουσιαστικά προτείνουμε να τεμαχίσουμε τη διαδρομή και να ξεκινήσει άμεσα το πρώτο κομμάτι και όχι να περιμένουμε να βρεθούν οι πόροι για το σύνολο της, που μπορεί και να καθυστερήσει", τόνισε ο κ. Αμυράς.

"Στους δύο ποδηλατόδρομους που εμείς προτείνουμε, είπε, αυτό που κυρίως θα χρειαστεί να γίνει είναι η μείωση των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων στην οδό Μοναστηρίου και στη Μιχαλακοπούλου, που είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του δήμου Αθηναίων και μπορεί να γίνει με εξασφάλιση θέσεων για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής".

Οι δύο διαδρομές που προτείνονται είναι η σύνδεση της Ακαδημίας Πλάτωνος, μέσω των οδών Μοναστηρίου και του πεζόδρομου της οδού Σαλαμίνος, με την Τεχνόπολη στο Γκάζι και το Ζάππειο, μέσω των πεζόδρομων Ερμού, Αποστόλου Παύλου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σχηματίζοντας μια κυκλική διαδρομή 7,8 χλμ. Και η σύνδεση του Πάρκου της πρώην Χωροφυλακής στη Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, μέσω της Μιχαλακοπούλου με το πάρκο Ριζαρείου στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, σχηματίζοντας επίσης κυκλική διαδρομή 2,5 χλμ. που περνάει μέσα από αλσύλλια του δήμου.

Στην πρόταση της παράταξης του κ. Αμυρά, θετική είναι και η στάση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη αφού από το γραφείο του δήλωσαν ότι "κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το προεκλογικό πρόγραμμα του δημάρχου Αθηναίων".

Μάλιστα επισήμαναν ότι ο κ. Καμίνης, έχοντας ως άμεση προτεραιότητα το κέντρο της πόλης, πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ποδηλατόδρομος γύρω από την Ακρόπολη, με προοπτική επέκτασης και σε άλλες περιοχές σε συνεργασία με το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ.

Θετικός είναι ο δήμαρχος Αθηναίων και στην άλλη πρόταση που κατέθεσε η παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα», που αφορά στην ενοικίαση ποδηλάτων προς τους τουρίστες της πόλης, σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Συγκεκριμένα προτείνεται δωρεάν χρήση για δημότες, που κατοικούν εντός του ιστορικού κέντρου, ως κίνητρο για την κατοίκηση του, κυρίως από νέους και την ενοικίαση έναντι συμβολικού τιμήματος για όσους κατοικούν εκτός.

Όπως επισημάνθηκε από το γραφείο του κ. Καμίνη "είναι ένα θέμα ανοιχτό σε συζήτηση για το ποιός θα είναι ο ιδιοκτήτης και ποιός ο διαχειριστής του συστήματος. Όπως και το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής, το αν δηλαδή θα αναζητηθεί χορηγός ή αν θα επιλεχθεί η επιδότηση ή η κλιμακούμενη χρέωση".

Ήδη πάντως, με πρωτοβουλία της παράταξης "Επιμένουμε Αθήνα" και σε συνεργασία με την παράταξη του κ. Καμίνη, έγινε διερευνητική συνάντηση με την "Αττικό Μετρό" προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως η εξασφάλιση περισσότερων και ασφαλέστερων θέσεων στάθμευσης έξω από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, οι ράμπες ασφαλείας και η επέκταση της δυνατότητας μεταφοράς ποδηλάτων με τους συρμούς.

Μία ακόμη πρόταση της παράταξης "Επιμένουμε Αθήνα", που ετοιμάζεται να προωθήσει ο δήμος Αθηναίων είναι η χρήση ποδηλάτων από την δημοτική αστυνομία. .