Πληθαίνουν τα διαφημιστικά φυλλάδια που συναντά κανείς και καλούν όσους έχουν οικονομική ανάγκη να εκποίησουν περιουσιακά στοιχεία σε χρυσό ή ασήμι για την εξοικονόμηση λίγων ευρώ. Δείγμα των χαλεπών καιρών που διανύουμε κάποιοι σύγχρονοι "μαυραγορίτες" να αγοράζουν ακόμη και τα χρυσά δόντια κάποιων συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Μαζί με τις διαφημίσεις πληθαίνουν και τα ειδικά αυτά "καταστήματα" που ξεφυτρώνουν σαν μανητάρια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης. Καθημερινά δεκάδες απλοί άνθρωποι περνούν την πόρτα τους και ξεπουλούν όσο όσο χρυσά και ασημένια αντικείμενα πολλές φορές για να εξοικονομήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή κάποια δόση ενός δανείου. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 25 περίπου τέτοια καταστήματα τα οποία αγοράζουν χρυσά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα…μέχρι και χρυσά δόντια.

Τα συγκεκριμένα "καταστήματα" να σημειώσουμε πως δεν λειτουργούν ως ενεχυροδανειστήρια και δεν δίνουν την δυνατότητα στον πελάτη τους να επιστρέψει μετά από ένα χρονικό διάστημα και ξαναγοράσει τα αντικείμενα που πούλησε. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν τα αντικείμενα των πελατών τους απέχουν κατά πολύ από την αντικειμενική τους αξία και όπως καταγγέλουν πολλοί από αυτούς που αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ακόμη και τα...δόντια τους, τα αγοράζουν γιά ένα κομμάτι ψωμί.

Όσον αφορά πάντως τις αγοραπωλησίες χρυσών δοντιών, είναι κάτι που απασχολεί πλέον και τις αστυνομικές αρχές καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα περιστατικά ομαδικών συλήσεων τάφων σε νεκροταφεία αποκλειστικά και μόνο για την αφαίρεση χρυσών δοντιών από τους νεκρούς.