Παρέμβαση σε συνάντηση αιρετών, που διοργάνωσε η ΚΕΔΚΕ σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη συμπαράστασή των συγκεντρωμένων δημάρχων και περιφερειαρχών και των συμβουλίων τους, στο θέμα των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων σχολείων σε όλη τη χώρα.

Εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, εισήλθαν στο χώρο της συνάντησης με πανό και παρέδωσαν ενημερωτική επιστολή προς τους αιρετούς των Καλλικρατικών Δήμων, ζητώντας να ενταχθεί το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων στην προσεχή συνεδρίαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων. Ζήτησαν, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα σε εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ να αναπτύξει το ζήτημα, από το βήμα των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς αυτό άπτεται πλέον της αρμοδιότητας τους (μεταφορά της εκπαίδευσης στους καλλικρατικούς δήμους).

Ακόμη, ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην επιτρέψουν να κλείσει κανένα σχολείο, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, και να μην υπάρξει τάξη με περισσότερα από 25 παιδιά, καθώς επίσης να υπολογίζεται ως διπλός ο κάθε μαθητής που προέρχεται από περιοχές με μεγάλη μαθητική διαρροή.

Το απόγευμα, οι ΕΛΜΕ προγραμματίζουν παρέμβαση για το ίδιο θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα στη σύσκεψη των αιρετών των Δήμων και των Περιφερειών που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η ΚΕΔΚΕ, συζητήθηκαν η επιτάχυνση της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν θέματα λειτουργίας των δήμων της χώρας, η απόδοση πόρων που θα συνοδεύουν τις αρμοδιότητες των νέων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις δημοτικές επιχειρήσεις

"Περιμένουμε τον οικονομικό "Καλλικράτη". Δεν φτάνει μόνο ο διοικητικός για να δούμε καλύτερες μέρες" είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην προσφορά των ελληνικών κοινοτήτων στη δημιουργία του ελληνικού κράτους και τόνισε ότι "πολλά λεφτά μεν δεν υπάρχουν αλλά με τις απαραίτητες αλλαγές στην διακυβέρνηση μπορεί να δημιουργηθεί εκ νέου κοινωνικός πλούτος στη χώρα μας και στις κοινότητες του καθενός μας".

Την υποστήριξή του στην υλοποίηση του σχεδίου "Καλλικράτης" εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης ωστόσο έκανε λόγο για ασάφεια αρμοδιοτήτων και έλλειψη πόρων. "Ως ένας από τους 13 μικρούς πρωθυπουργούς της χώρας νιώθω ξυπόλητος στα αγκάθια" τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στην επιτροπή κοινωνικής διαβούλευσης, το συμβούλιο μεταναστών, τα νομικά πρόσωπα των δήμων, ακόμη και το επιχειρησιακό τους σχέδιο ζήτησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Οι εργασίες της συνάντησης συνεχίστηκαν με αναφορές σε ζητήματα προγραμματισμού, οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.