Το "ύστατο χαίρε" στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, που ξεψύχησε το Σάββατο, σε ηλικία 83 χρονών, μέσα στο αγαπημένο του «Ιβανόφειο», είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί και ο κόσμος της αυτοδιοίκησης και του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας και χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ανθιμος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κ. Κοσμόπουλο «αγνό, καθαρό, συναισθηματικό, ακέραιο, πατριώτη», σημειώνοντας ότι επί δημαρχίας του έγινε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στις 14 Φεβρουαρίου 1992, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο έργο του στο Δήμο και στους αγώνες του για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, αναφέρθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Ήταν πολύ καλός άνθρωπος για την οικογένειά του, τους δημότες και την πόλη», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα κάνει αυτά που πρέπει για τη μνήμη του.

«Η Θεσσαλονίκη είναι φτωχότερη χωρίς τον Κ. Κοσμόπουλο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, ενώ εξήρε το σπάνιο ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Επικήδειους εκφώνησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νίκος Μέρτζος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Ηρακλής, Κωνσταντίνος Γωγάκος, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων.

Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Κιλτίδης, πρώην βουλευτές, οι πρώην δήμαρχοι Σωτήρης Κούβελας, Δημήτρης Δημητριάδης, ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" Στέλιος Παπαθεμελής, δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων, δημοτικοί σύμβουλοι, η διοίκηση του Ηρακλή, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, παλαίμαχοι και παράγοντες όλων των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Στεφάνια έστειλαν –μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.