Στις αγορές των Βαλκανίων "ποντάρουν" οι τουριστικοί παράγοντες της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, για την αύξηση των εσόδων και της κίνησης τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν (Μάιος -Οκτώβριος), καθώς οι συγκεκριμένες αγορές "διοχετεύουν" με επισκέπτες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και δίνουν "ζωή" σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες, που κυριολεκτικά ζουν από τον τουρισμό.

Όπως υπογράμμισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι τουριστικοί παράγοντες, η δοκιμασμένη και ταυτόχρονα πετυχημένη "συνταγή" των Βαλκανίων, εκτιμάται πως και το 2011 θα δώσει θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό. Οι φορείς ετοιμάζουν τις... βαλίτσες τους, όχι για ταξίδια αναψυχής, αλλά για διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, που θα πραγματοποιηθούν, εντός του Φεβρουαρίου, σε βαλκανικές πρωτεύουσες, όπως η Σόφια και το Βελιγράδι, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών και την αύξηση των επισκεπτών από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ελλάδα. Φέτος, οι τουριστικοί παράγοντες πρέπει να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο, αν μη τι άλλο, αναδεικνύεται περισσότερο και αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: μεγάλο ποσοστό των πολιτών των γειτονικών χωρών διαγράφει από το σχεδιασμό του τις διακοπές, σε μια προσπάθεια να περικόψει δαπάνες.

Οι εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την τουριστική κίνηση από τα Βαλκάνια διαμορφώνεται ως εξής: "Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Νίκη Τσαλουχίδου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως υπάρχει μια κινητικότητα από τους Σέρβους επισκέπτες.

Αν και -όπως τόνισε- τα πράγματα είναι ρευστά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι "κουμπωμένοι" και δεν υπάρχουν προκρατήσεις, από τον Απρίλιο του 2011 κι έπειτα αναμένεται ότι το κλίμα θα αντιστραφεί και ο νομός Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες. Οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τουρισμού, πέραν των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, βρίσκονται…μια δεκαετία πίσω".

Η Χαλκιδική εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των επισκεπτών από τα Βαλκάνια, με τη σερβική αγορά να έχει μια καλή τάση στις προκρατήσεις (από τις 15 Ιουνίου και έπειτα), ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία επιδεικνύουν σημάδια "κόπωσης" σε σχέση με πέρυσι, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. «Μας προβληματίζει ότι φέτος τα Βαλκάνια (οι αγορές) ξεκινούν αργά τη σεζόν, από τον Ιούνιο», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος. Για τη ρωσική αγορά, η οποία "έκλεισε" πέρυσι με αύξηση 7% στις αφίξεις επισκεπτών, ο κ. Τάσιος ευελπιστεί ότι το 2011 θα είναι καλύτερο. Η αυλαία της περσινής χρονιάς για τη Χαλκιδική έπεσε με πτώση διανυκτερεύσεων 10-12% για όλη τη σεζόν, σύμφωνα με τον ίδιο.