Την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας "φράχτη" στο βόρειο Έβρο, καθώς και στην ύπαρξη πλωτού κέντρου φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που συνεδρίασαν στην Κομοτηνή, με κυρίαρχο θέμα ημερήσιας διάταξης, το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και τις συνιστώσες του στην περιφέρεια.

Στο συμβούλιο επισημάνθηκε ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο και στη Ροδόπη, είναι ανεπαρκείς και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που ολοένα αυξάνουν, ενώ εκφράστηκαν αντιρρήσεις για την κατασκευή του λεγόμενου "φράχτη" στο βόρειο Έβρο, καθώς και του πλωτού κέντρου, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμβούλων θεώρησαν τις σχετικές σκέψεις αναποτελεσματικές, και ίσως αντιβαίνουσες με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων.

"Θεωρώ ότι το μεταναστατευτικό ζήτημα που συζητήσαμε σήμερα, ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα που έχουν προσδώσει στη χώρα μας ιδιαίτερη επικαιρότητα. Το μήνυμα που δώσαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ότι δεν μπορεί κανένας να αποφασίζει για εμάς, χωρίς τη δική μας φωνή και παρουσία. Ήταν μια εξαιρετική έκφραση δημοκρατικού προβληματισμού. Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, καθώς ακούστηκαν όλες οι φωνές", τόνισε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης, για να προσθέσει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα παίρνει αποφάσεις και θα έχει καταλυτικό ρόλο στα μεγάλα θέματα, είτε αφορούν κοινωνικά προβλήματα, είτε μεγάλους αναπτυξιακούς στόχους.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Παυλίδη, αποχώρησε από τη συζήτηση για το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς όπως τόνισε, η συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να διεξαχθεί στην περιοχή Νέας Βύσσας Έβρου (όπου θα τοποθετηθεί ο "φράχτης"), όπως είχε προαποφασισθεί στο προηγούμενο συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς, ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χρήστος Δετσαρίδης και η εκπρόσωπος της ΜΚΟ "Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες" Ελένη Βεληβασάκη.