Η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στην λειτουργία της Πολεοδομίας του Πειραιά και παράλληλα φουντώνει το πολιτικό κλίμα μετά από την αντιπαράθεση του βουλευτή Δημήτρη Καρύδη με τον Δήμαρχο του Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Σημειώνεται ότι στον Δήμο Κυθήρων οι μηχανικοί και οι οικοδόμοι διαμαρτύρονται και πρόσφατα πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφείου του δήμου έχοντας δηλώσει ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης κατέθεσε ερώτηση στις 7 Φεβρουαρίου 2011 προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σχετικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λειτουργία της Πολεοδομίας του Πειραιά.

Έτσι ενώ μέχρι την 31-12-2010 η Δ/νση της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά είχε στην αρμοδιότητα της τους Δήμους Περάματος, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Από την 1 Ιανουαρίου 2011, με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», ο Δήμος του Πειραιά ανέλαβε την διοικητική υποστήριξη, των δήμων που δεν διαθέτουν Γραφείο Πολεοδομίας.

 Από το σύνολο των ως άνω Δήμων που εξυπηρετούσε η Δ/νση Πολεοδομίας της Νομαρχίας, μόνον οι Δήμοι Αίγινας, Αγκιστρίου, Σπετσών, Ύδρας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Κυθήρων και Αντικυθήρων δεν διαθέτουν Πολεοδομικό Γραφείο και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από τον Δήμο Πειραιά.

 Για την εξυπηρέτηση αυτή από τους 56 υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην Δ/νση της Πολεοδομίας στο τέλος του 2010, μετατάχθηκαν συνολικά στον Δήμο Πειραιά 33 υπάλληλοι όλων των κατηγοριών.

Όπως αναφέρεται αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν ούτε οι βασικές λειτουργίες της υπηρεσίας όπως, το πρωτόκολλο, η χορήγηση αντιγράφων σχεδίων οικοδομικών αδειών, παραλαβή φακέλων, παραλαβή δηλώσεων για τους ημιυπαίθριους.

Ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο τμήμα χορηγήσεων οικοδομικών αδειών, όπου είναι σε εκκρεμότητα το 60% των αδειών οικοδόμησης, που αφορούν τους δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Σπετσών και Ύδρας και Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Οι πολεοδόμοι και πολιτικοί μηχανικοί, διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία του δήμου, όπως και οι πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι που έχουν μετατεθεί στα πλαίσια της εφαρμογής του Καλλικράτη, δεν έχουν την εξουσιοδότηση να υπογράψουν ακόμα και για τις βασικές λειτουργίες της υπηρεσίας, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάθεσής τους.

 Η απάντηση του Βασίλη Μιχαλολιάκου στην ερώτηση του Δημήτρη Καρύδη, ήταν ότι τα προβλήματα, προκύπτουν από την ελλιπή στελέχωση της πολεοδομίας και προσθέσε ότι από τα 64 άτομα που στελέχωναν την Πολεοδομία όταν την ευθύνη είχε η Νομαρχία Πειραιά, μόνο 32 μεταφέρθηκαν στο Δήμο.

 Ο βουλευτής Δημήτρης Καρύδης απάντησε ότι «Ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων της Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχίας Πειραιά είναι 56 και όχι 64 γιατί ορισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, στο Δήμο Πειραιά από τους 56 υπαλλήλους διατίθενται 33 για να εξυπηρετήσουν μόνο ορισμένες περιοχές όπως τα Κύθηρα, η Αίγινα, η Ύδρα, οι Σπέτσες και η Τροιζήνα. «Είναι λογικό οι υπόλοιποι 23 υπάλληλοι να στελεχώσουν νέες πολεοδομικές υπηρεσίες Δήμων που δημιουργούνται για πρώτη φορά ή ενισχύονται όπως ο Πόρος, η Σαλαμίνα, η Νίκαια-Ρέντης, η Δραπετσώνα- Κερατσίνι, το Πέραμα και αρκετοί από αυτούς παραμένουν στις υπηρεσίες των Αντιπεριφερειών Νήσων και Πειραιά» επισημαίνει.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι ο Δήμος Πειραιά είναι ανάγκη να αναδιοργανώσει την υπηρεσία της Πολεοδομίας του και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των νησιωτών οι οποίοι ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Ενώ τόνισε την “αδιαφορία” από τη μη υλοποίηση ακόμα και απλών υπηρεσιακών ενεργειών, την νοιώθει κάθε συμπολίτης μας από τα νησιά και κατέληξε λέγοντας ότι “δεν υπάρχει άλλοθι για κανέναν».