Σε 2ωρο συμβολικό αποκλεισμό του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν το πρωί δικηγόροι της πόλης, εκφράζοντας την αντίθεση στο σχεδιαζόμενο «άνοιγμα» του κλάδου τους. 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα, κατά την ίδια ώρα, σε δικαστήρια άλλων πόλεων της χώρας, σύμφωνα με προ ημερών απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων.

Στην Πάτρα οι δικηγόροι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο στην οδό Γούναρη όπου έχουν αναρτήσει πανό και ενημερώνουν με φυλλάδια τος πολίτες για τις κινητοποίησεις τους.

Οι δικηγόροι της περιφέρειας απέχουν από τα καθήκοντά τους έως τις 21 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενοι για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο περί κατάργησης των κλειστών επαγγελμάτων, υποστηρίζοντας ότι το δικηγορικό επάγγελμα δεν είναι κλειστό.

Σχετικά με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών σημειώνουν ότι δεν θα επωφεληθεί ο απλός πολίτης, προσθέτοντας ότι η αύξηση των παραβόλων καθιστά απαγορευτική για τον πολίτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η κατάληψη του δικαστικού μεγάρου θα διαρκέσει μέχρι τις 14:30.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν σήμερα και οι δικηγόροι των Χανίων, που διαμαρτύρονται για την προωθούμενη ίδρυση εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.

Από το πρωί απέκλεισαν το δικαστικό μέγαρο αλλά και το κτίριο της περιφερειακής ενότητας διαμαρτυρόμενοι και για την ίδρυση εφετείου στο Ηράκλειο αλλά και για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

"Σήμερα είναι κλειστά τα δικαστήρια, οι δικηγόροι των Χανίων αλλά και άλλοι φορείς κάναμε κατάληψη για την εμμονή της κυβέρνησης να ιδρύσει εφετείο ανατολικής Κρήτης με την διάσπαση του σημερινού εφετείου," είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης.

Οι δικηγόροι των Χανίων που απέχουν από καθήκοντά τους ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, να του καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα του εφετείου θεωρώντας λάθος την απόφαση για ίδρυση και δεύτερου εφετείου στην Κρήτη.

Παράλληλα σε δίωρη κατάληψη των Δικαστηρίων Ιωαννίνων, προχώρησαν σήμερα οι δικηγόροι της περιοχής που συνεχίζουν την απεργία τους, διαμαρτυρόμενοι για τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Ηρακλής Χασιώτης, οι αλλαγές που αφορούν κυρίως στο δικαίωμα μεγάλων δικηγορικών γραφείων να αναλαμβάνουν υποθέσεις και σε άλλες πόλεις από εκεί όπου έχουν δηλώσει την έδρα τους, θα οδηγήσει τους μισούς δικηγόρους στην ανεργία και τους άλλους μισούς να γίνουν υπάλληλοι αυτών των εταιρειών.

Τόνισε, επίσης, ότι οι αλλαγές αυτές δεν προέρχονται από επιταγές του μνημονίου αλλά από πιέσεις μεγάλων ομιλών της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν εταιρείες πολλαπλών υπηρεσιών, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η επιστήμη της Νομικής.

Επίσης επί δυο ώρες κατέλαβαν σήμερα το πρωί οι δικηγόροι της Μυτιλήνης το δικαστικό μέγαρο της πόλης, αντιδρώντας έτσι στο νομοσχέδιο για το "άνοιγμα" των κλειστών επαγγελμάτων.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα συνεδρίαζε στη Μυτιλήνη η μεταβατική έδρα του Εφετείου Αιγαίου και η κίνηση στα δικαστήρια ήταν αυξημένη.