Την πλήρη αντίθεσή τους στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δηλώνουν με χθεσινό ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι -όλων των κλάδων- στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σε ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, οι εργαζόμενοι ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο δηλώνουν ότι το υπό συζήτηση κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου δεν ανταποκρίνεται
καθόλου στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και προετοιμάζει το έδαφος    για λειτουργία ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

Χθες, Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011, η ανοιχτή συγκέντρωση των εργαζομένων όλων των κλάδων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΔΕΠ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ), με θέμα το κείμενο διαβούλευσης που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:

«Είναι κοινός τόπος ότι τα ιδρύματα ταλανίζονται από χρόνια και μεγάλα προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτούνται άμεσες και ριζικές λύσεις. Κατά συνέπεια είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, που θα αντιμετωπίζει τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους, σε μια κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών του τόπου και της κοινωνίας, σ’ αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Αναγκαία προϋπόθεση για να επιτελέσουν τα ιδρύματα αυτόν τον καθοριστικό ρόλο θεωρούμε ότι είναι η αύξηση των κονδυλίων αντί της περικοπής και η ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δημόσιου Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου. Ενός Πανεπιστημίου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, στην τεχνολογική της πρόοδο, στις καινοτόμες δράσεις και στην εκδήλωση διαδραστικών σχέσεων με την κοινωνία και τους φορείς της. Που θα καλλιεργήσει αρχές και αξίες μέσα από την παραγωγή του επιστημονικού, κοινωνικού και πολιτιστικού τους έργου.

Σ’ αυτά τα αιτούμενα το κείμενο διαβούλευσης δεν ανταποκρίνεται. Αντίθετα κινείται σε μια κατεύθυνση υπονόμευσης και κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του, μέσα από τη διαμόρφωση προϋποθέσεων λειτουργίας των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την ώθηση-υποχρέωση των ιδρυμάτων για την αναζήτηση κονδυλίων από την αγορά, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα υποτάξει την παραγωγή του επιστημονικού έργου στα συμφέροντα των ιδιωτών. Ένα παράγωγο πρόβλημα αυτής της εξέλιξης θα είναι η ανάπτυξη ιδρυμάτων πολλών ταχυτήτων.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις γενικόλογες και ασαφείς προβλέψεις και ανομολόγητες προθέσεις που υποκρύπτονται, μας γεννά εύλογες και έντονες ανησυχίες. Η μεταφορά της αρμοδιότητας της μισθοδοσίας από το δημόσιο ταμείο (ενιαία αρχή πληρωμών) στα ίδια τα ιδρύματα, προδίδει τη μεθόδευση για την κατάργηση της ιδιότητας μας ως δημοσίων υπαλλήλων - λειτουργών. Είναι προφανής η επιδίωξη της πολιτείας, να αποτινάξει το οικονομικό βάρος της λειτουργίας των ιδρυμάτων από τις πλάτες της. Όλες αυτές οι πολιτικές εντάσσονται στα πλαίσια μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης την οποία αντιστρατευόμαστε.

Θεωρούμε ότι το κείμενο αυτό δε μπορεί επ’ ουδενί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου και το απορρίπτουμε κατηγορηματικά.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του και την κατάθεση ενός άλλου που θα βάζει προτεραιότητες και προϋποθέσεις ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα και της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων με κύρια χαρακτηριστικά:

- ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

- ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

- ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

- ΘΕΣΠΙΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

- ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ -ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΑΣ

- ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

-ΜΟΝΙΜΗ ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

- ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ».