Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει τεθεί η απόφαση του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης να πωλούν από χθες τα τσιγάρα κατά 10 λεπτά ακριβότερα από την αναγραφόμενη τιμή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ενδεικτική τιμή.

 Η ενέργεια αυτή πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από τα όργανα της πολιτείας όσο και από καπνοβιομηχανίες για την νομιμότητά της, ενώ και το ΣΔΟΕ προειδοποιεί με κυρώσεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ Κρήτης κ. Στέλιου Λατζουράκη ότι η κίνηση αυτή των περιπτερούχων είναι αντίθετη στο γράμμα του νόμου.

Ο κ. Λατζουράκης ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο στην αγορά και στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και τα 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, η ενέργεια αυτή είναι νόμιμη καθώς δεν υπάρχει νόμος, όπως υποστηρίζουν που να απαγορεύει την επιβολή του 0,10 ευρώ στα καπνικά προϊόντα, ως βιώσιμο ποσοστό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη τόσο των καπνοβιομηχανιών όσο και του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά την αντίστοιχη απόφαση που έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το σωματείο περιπτερούχων της Θεσσαλονίκης.

Καθώς ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών, Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, επεσήμανε ότι, ο φορέας, που έχει ως μέλη του 2.500 σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη,  θα εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο να αυξήσει τις τιμές κατά ένα δεκάλεπτο του ευρώ.

«Υπάρχουν πιέσεις από τα μέλη μας για να γίνει αυτή η αύξηση σε όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Κ.Μακεδονία. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού μας συμβουλίου την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει έκτακτη γενική συνέλευση για την οριστικοποίηση», επεσήμανε ο κ.Ιακώβου και πρόσθεσε ότι η διοίκηση της Ένωσης είναι πιθανόν να αποφασίσει υπέρ της αύξησης, «αν το υπουργείο δεν παρέμβει για να θεσμοθετήσει το ποσοστό ελάχιστης προμήθειας, που πρέπει να έχουν οι περιπτερούχοι στα τσιγάρα».

Κατά τον κ. Ιακώβου, το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τη λιανική αγορά των τσιγάρων, με αφορμή την απόφαση των περιπτερούχων της Κρήτης, δεν πτοεί τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη. «Σήμερα είμαστε σε μειονεκτική θέση, όμηροι ανάμεσα στις καπνοβιομηχανίες και το κράτος», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι οι περιπτερούχοι ζητούν να θεσμοθετηθεί με νόμο προμήθεια 8% στην ανώτατη λιανική τιμή των τσιγάρων.

Οι περιπτερούχοι της Κρήτης υποστηρίζουν ότι, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας, μπορούν να διαφοροποιήσουν εξωτερικά το πακέτο, τοποθετώντας μια ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται τα αρχικά του σωματείου και το ποσό +0,10 ευρώ.

Ωστόσο, τόσο η κοινοτική οδηγία 95/59 όσο και το άρθρο 100 του Εθνικού Τελεωνειακού Κώδικα προβλέπουν ότι: «Οι τιμές λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας καθορίζονται ελεύθερα από τους καπνοβιομηχάνους ή από τους εντολοδόχους καπνοβιομηχάνους των λοιπών κρατών-μελών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, καθώς και από τους εισαγωγείς αυτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν σε ευρώ την τιμή λιανικής πώλησης στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία που διατίθενται στη λιανική πώληση, ή στις ένσημες φορολογικές ταινίες που επικολλώνται σ’ αυτά».

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, που έχει αποσταλεί σε όλα τα περίπτερα και ψιλικατζίδικα του νησιού, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αναγραφόμενη τιμή στα καπνικά προϊόντα είναι ενδεικτική με βάση τη διάταξη του άρθρου 100 του τελωνειακού κώδικα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Ερευνάται εάν το θέμα της τιμής των τσιγάρων αποτελεί παραίνεση του σωματείου για την ύπαρξη εναρμονισμένης πρακτικής στην αγορά, αλλά και η δυναμική μιας τέτοιας δράσης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ενώ δεν αποκλείεται, εάν στοιχειοθετείται κατηγορία, να οδηγήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.