Τα λιθανάγλυφα στοιχεία στις όψεις του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης Αθηνών, θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η μελέτη συντήρησης και καθαρισμών λιθανάγλυφων στοιχείων στις όψεις του Ιερού Ναού της οδού Αιόλου, εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ. Ο επιβλητικός ναός με τα δύο καμπαναριά βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και θεμελιώθηκε το 1863, στη θέση παλιότερης και μικρότερης εκκλησίας, η οποία ερειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Τα σχέδια του κτιρίου έγιναν από τον Δημήτριο Ζέζο, που εισήγαγε το ελληνοβυζαντινό στοιχείο στην αρχιτεκτονική ενώ εργάστηκε και στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο θάνατός του το 1857 δεν του επέτρεψε να δει την ολοκλήρωση του ναού, που πραγματοποιήθηκε το 1892 με την επίβλεψη του Παναγιώτη Κάλκου (μέχρι το 1878) και του Ερνέστου Τσίλερ, οι οποίοι τον διαδέχτηκαν. Στον Τσίλερ εξάλλου αποδίδεται και η σχεδίαση του τέμπλου. Για την κατασκευή του ναού, στον οποίο εκτελούνται ήδη εργασίες στατικής ενίσχυσης και στεγανοποίησης, χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα από την Πεντέλη, τον Υμηττό και την Τήνο, καθώς και άλλα δομικά υλικά, όπως πωρόλιθοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ΚΑΣ από τη Διεύθυνση Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων, τα κυριότερα προβλήματα του μνημείου συνιστούν οι φθορές που έγιναν από σεισμούς, οι διαβρώσεις και η ρύπανση. Γι αυτό προτείνονται, μεταξύ άλλων, συγκολλήσεις σπασμένων μελών, συμπλήρωση τμημάτων που λείπουν με νέο λίθο παρόμοιο σε ποιότητα και απόχρωση, καθαρισμός κηλίδων και στερέωση των αποσαθρωμένων περιοχών.