Από σήμερα οι πολίτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να υποδείξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέματα για τη δραστηριοποίησή της (όπως είναι π.χ. το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων), με τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών.

Το νομοθετικό κείμενο με το οποίο θεσμοθετείται το δικαίωμα αυτό των Ευρωπαίων πολιτών υπογράφτηκε σήμερα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ και εκπρόσωπος της Ουγγρικής Προεδρίας, Γιάννος Μάρτονι, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, συνυπέγραψαν σήμερα -κατά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου- το νέο Κανονισμό για την “Πρωτοβουλία του 1.000.000 πολιτών.”

Με τον νέο αυτό κανονισμό που τίθεται πλέον από σήμερα σε ισχύ, ένα εκατομμύριο πολίτες, από επτά -τουλάχιστον- χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν -υπογράφοντας το σχετικό αίτημα- να απαιτήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου κ. Μάρτονι χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοθέτημα ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για την υπογραφή ενός πολύ σημαντικού κειμένου που θεσμοθετεί το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να συνδιαχειρίζονται τα θέματα που τους απασχολούν με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.