Για παρερμηνεία της εγκυκλίου έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ως προς τις αναδρομικές χρεώσεις σε δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων χώρων που τους τακτοποίησαν, πετώντας το "μπαλάκι" στους δήμους.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Δήμοι μπορούν να ζητήσουν την αναδρομική καταβολή των τελών έως και επίπεδο πενταετίας.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων- το οποίο εστάλη σε όλους τους δήμους της χώρας και το οποίο υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος-, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τα δυνητικά ανταποδοτικά τέλη συνεχίζουν να επιβάλλονται και μετά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με συνυπολογισμό μάλιστα της επιφάνειας των χώρων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.

Επιβάλλεται επίσης και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με τη μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στον φόρο αξίας.

Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από τον χρόνο έναρξης ισχύος του Ν. 3843/2010 ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου στην περίπτωση κατά την οποία αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλη αγανάκτηση σε χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους αλλά και πάλι αναγκάζονται να πληρώσουν.

Και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όμως, δημιουργούνται τριβές αφού το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ εξηγεί: "για τους χώρους αυτούς δεν οφείλονται αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί".

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι χώροι που "τακτοποιούνται" δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι ο νόμος, που δε θέτει θέμα αναδρομικής οφειλής, υπερισχύει της εγκυκλίου.

Συγκεκριμένα, η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι:

"Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών (βλ. β.1, 2, 3)".

"Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας (622/2004 Γνωμ. ΝΣΚ). Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.3843/2010 (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου (αναγράφεται στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση), στην περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010".