Ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους μετανάστες που κινδυνεύουν να χάσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας Αννα Νταλάρα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5», προωθούνται λύσεις για το μεταναστευτικό, για όσους «κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας, ανεξάρτητα από το γεγονός των απεργών πείνας (της «Υπατίας»)».

«Η κυβέρνηση -είπε- δείχνει ψυχραιμία και υπομονή. Αυτό, όμως, πρέπει να εκληφθεί ως στάση πολιτικής μεγαθυμίας και όχι να το θεωρήσουμε ως στάση πολιτικής αδυναμίας».

Αναφερόμενη στους παράνομους μετανάστες, η κ. Νταλάρα ήταν σαφής: «Υπάρχουν νόμοι. Δεν μασάω τα λόγια μου και δεν διεκδικώ τιμάρια ούτε ψήφους. Δεν είμαι πολιτικός, μπήκα (στο υπουργείο) για να κάνω μια δουλειά που ξέρω. Θα φύγουν άνθρωποι, γιατί έχουμε νόμους».

Εκτίμησε ότι, με βάση στοιχεία της ΕΛΑΣ και των Εργατικών Κέντρων, θα παραμείνουν περί τους 500.000 μετανάστες, ενώ για τα κέντρα υποδοχής, διευκρίνισε ότι «δεν είναι κτίρια», αλλά θεσμοί. Θα γίνεται, δηλαδή, όπως είπε, «διακρίβωση στοιχείων και διακρίβωση του τι ζητάς. Θα πάρεις άσυλο ή δεν θα πάρεις; Αν πάρεις, είναι διεθνής νόμος. Αν δεν πάρεις, υπάρχουν δύο κατηγορίες. Ή δύνασαι να απελαθείς, λόγω των νόμων, ή δεν είναι δυνατή η απέλαση. Κάτι που δεν το ξέρει ο κόσμος, όπως περιγράφεται στον ευρωπαϊκό νόμο και όπως ενσωματώθηκε στον ελληνικό νόμο. Τι σημαίνει αυτό; Δεν είσαι νόμιμος; Δεν μπορείς να περιφέρεσαι μέσα στη χώρα και να επιβαρύνεις το ιστορικό κέντρο (της Αθήνας) και άλλες πόλεις και δεν μπορείς ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Τότε, παίρνεις μια προσωρινή άδεια τριών ή έξι μηνών - και αυτή είναι μια καινούργια διεργασία που πρέπει να γίνει - και πηγαίνεις σε τόπους όπου μπορείς να εργαστείς και σου παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, μέχρι να επιστρέψεις στον τόπο σου».