Την 1η Ιουνίου αρχίζει σε όλη τη χώρα η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, πρώτη μέρα του διαλόγου με τους γιατρούς. Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, διαβεβαίωσε πως οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΣΥ δεν θα μεταβληθούν.

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλου, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για τεράστιες σπατάλες στις ιατρικές πράξεις. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από την επανακοστολόγηση ιατρικών και παραϊατρικών πράξεων, την πρώτη που έγινε μετά το 1991, προέκυψε ότι για τουλάχιστον 112 τέτοιες πράξεις, οι ελληνικές τιμές ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες ιταλικές που κοστολογήθηκαν το 2011. Διορθώνουμε τα στοιχεία της αθλιότητας και προχωρούμε στην επόμενη μέρα, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησαν σήμερα οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, αλλά και γιατροί του ΙΚΑ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις σοβαρού διαλόγου.

Σε απάντηση της πρόσκλησης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, οι γιατροί κάνουν λόγο για αποπροσανατολισμό και ζητούν από τον πρωθυπουργό εγγυήσεις, ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Υγείας, με στόχο να τερματιστεί και η ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών. Στην ανακοίνωση-απάντηση τονίζεται ακόμη, ότι ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προσχηματικός και να έχει χαρακτηριστικά επικοινωνιακού θεάματος.