Με στόχο την άρση της κοινωνικής απομόνωσης των κατοίκων της Κερατέας, “οι οποίοι δεν είναι ούτε άνομοι, ούτε παράνομοι”, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή και είχε συναντήσεις με τον μητροπολίτη Μεσογαίας-Λαυρεωτικής και το δήμαρχο Λαυρεωτικής.

Την ανάγκη να υπάρξει ένα "μέτωπο λογικής" για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων που έχει ξεσηκώσει τον λαό της Κερατέας, επεσήμανε ο μητροπολίτης Μεσογαίας-Λαυρεωτικής, Νικόλαος Χατζηνικολάου, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε ο κ. Τσίπρας και εξέθεσε στο μητροπολίτη την ανησυχία του "για το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης, κατά τη δική μας εκτίμηση, μπορεί να οδηγηθεί σε καταστάσεις έκρυθμες που -αν δεν υπάρξει άμεσα μια προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου λογικής και αλλαγής στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης- δεν θα είναι ελέγξιμη η κατάσταση". Όπως διευκρίνισε, η σημερινή περιοδεία στην περιοχή στοχεύει στην ανάδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Θέλουμε, τόνισε, να "σπάσουμε την κοινωνική απομόνωση, αυτό που κάποιοι ονομάζουν κοινωνικό αυτοματισμό, την εντύπωση ότι πρόκειται για άνομους και παράνομους".
Ο μητροπολίτης εξέφρασε τη χαρά του για το πολιτικό ενδιαφέρον, όπως είπε, που επέδειξε ο ΣΥΝ για το μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο -συνέχισε-, "έχει εξελιχθεί σε ουσιαστικό πρόβλημα, μια κοινωνική έκρηξη στην περιοχή της Κερατέας". Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εστιάζεται ουσιαστικά στην "απουσία του διαλόγου και της δυνατότητας πρόσβασης προς την κυβέρνηση".
Εξέφρασε δε τον φόβο ότι "η βία είναι πλέον ορατή και η απειλή της είναι έντονη". "Θα πρέπει οπωσδήποτε πάση θυσία να αποφευχθεί κάθε τι το οποίο θα κόστιζε ζωές και θα κατέστρεφε ουσιαστικά την ειρήνη σ΄ αυτόν τον τόπο", πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Κωνσταντίνο Λεβαντή, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του, υποσχόμενος ότι θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες με την αρωγή και του μητροπολίτη. Κατά τη συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Κερατέας.
Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για το ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία του ως προς την ανάδειξη του προβλήματος, το οποίο, όπως είπε, "εδώ και 70 ημέρες έχει βγάλει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, ενώ δεν τους επιτρέπεται και η επίσκεψη στα κατεχόμενα από τους άνδρες των ΜΑΤ κτήματά τους. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα το δόγμα “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και να κάτσουν μαζί με την τοπική κοινωνία να βρουν λύση. Δεν γίνεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων να προχωρά μόνο εκείνο το κομμάτι που αφορά τις εργολαβίες και τις μπίζνες και όχι τα έργα που μειώνουν τον όγκο των σκουπιδιών. Εξάλλου, το Οβριόκαστρο δεν αποτελεί κατάλληλο χώρο, αφού πρόκειται για τόπο και με αρχαιολογική σημασία."

Η κατάσταση αυτή, συνέχισε, είναι απαράδεκτη για μια ευνομούμενη κοινωνία, η οποία πρέπει να επιλύσει ένα μεγάλο πρόβλημα όπως τα απορρίμματα. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει κάτι εάν δεν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χωροθέτηση μπορεί να αποφασίστηκε το 2001 (ψηφίστηκε το 2003) αλλά από τότε έχουν αναθεωρηθεί πολλά (κτηματολογικά, πληθυσμιακά, τεχνογνωσία κ.α.) Εμείς, τόνισε, έχουμε προτάσεις και λύση για το πρόβλημα και θα προχωρήσουμε μόνοι μας και σύντομα.

Στο μεταξύ, τα μπλόκα στην περιοχή συνεχίζονται. Γυναίκες της Κερατέας επισκέφθηκαν σήμερα το Λαύριο, προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο απέναντι στον αγώνα που καταβάλλουν για να μην υλοποιηθεί το επίμαχο σχέδιο για τα απορρίμματα.. Εξάλλου, μεγάλη κινητοποίηση αποφάσισαν στη σημερινή τους συνεδρίαση για το θέμα, οι δήμαρχοι Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Σαρωνικού. Έτσι, προγραμματίζουν να κλείσουν την πρόσβαση στην Αττική οδό στις 11 π.μ. την επόμενη Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.