Πρόταση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγούση, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, την υφυπουργό Εργασίας Άννα Νταλάρα και τον Γ.Γ. Κοινωνικής Συνοχής Ανδρέα Τάκη, με παράλληλη κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό και την αρμόδια βοηθό Συνήγορο του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, υπέβαλε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σε μια προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού ζητήματος που έχει ανακύψει με τους 300 μετανάστες, απεργούς πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ΕΕΔΑ  διαπιστώνει ότι «σε επίπεδο επίσημα εκπεφρασμένου πολιτικού λόγου αναπτύσσονται δυο συγκρουόμενες θέσεις σχετικά με τους μετανάστες, απεργούς πείνας, οι οποίες αποπροσονατολίζουν κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση δίκαιων πολιτικών, ψύχραιμης παρέμβασης και ρύθμισης των πραγματικών διαστάσεων του μεταναστευτικού φαινομένου».

Πέρα, λοιπόν, από την «κατηγορηματική άρνηση απέναντι σε οποιαδήποτε νομιμοποίηση» και την «αδιάκριτη νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών» η ΕΕΔΑ προτείνει: τη διάκριση των μεταναστών που διαμένουν στη χώρα χωρίς χαρτιά σε δυο κατηγορίες: α) στους ενταγμένους στον κοινωνικό ιστό της χώρας (εκείνους, δηλαδή, που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα) και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νόμιμης παραμονής ή εξέπεσαν από τη νομιμότητα και β) στους μη ενταγμένους και κυρίως αυτούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για άλλο προορισμό.

Κατά δεύτερον, η ΕΕΔΑ προτείνει τη θεσμοθέτηση μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου οι ήδη ενταγμένοι να νομιμοποιηθούν και να μπουν σε πορεία κοινωνικής ενσωμάτωσης, ώστε να απεγκλωβισθούν από την περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα. «Τέτοιες ρυθμίσεις θα προάγουν την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας», σημειώνεται. «Εν τέλει η ένταξη να αποτελεί οδηγό προς τη νομιμοποίηση και όχι το αντίστροφο».

Κατά τρίτον, προτείνει την καταγραφή των μεταναστών που ζουν υπό συνθήκες απόλυτου βιοτικού αποκλεισμού, εν μέσω κρίσης χωρίς εργασία, συχνά χωρίς οικογένεια και με σκοπό να φύγουν προς άλλη χώρα. Ετσι, θα είναι δυνατόν να οργανωθεί η οικειοθελής αποχώρησή τους από την Ελλάδα και επιστροφή στη χώρα τους, με την παροχή δυνατότητας να επανέλθουν μέσα από το θεσμό των μετακλήσεων ή την παροχή βίζας εποχιακής εργασίας.