Ερώτηση για το ζήτημα των επιδοτήσεων της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΔΕΗ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη προς την υπουργό ΥΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί "υπεκφυγών" της υπουργού σε προηγούμενη σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής Α' Αθηνών ανέφερε:

Με ερώτηση μου από τις 24.11.2010 με αριθμό πρωτοκόλλου 6611 ζητούσα να δοθούν στη Βουλή τα αναλυτικά στοιχεία των ετήσιων επιδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων ή δανείων της ΔΕΗ προς την συνδικαλιστική οργάνωσης ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων-ΔΕΗ που έχει ιδρυθεί από την συνδικαλιστική οργάνωση. Η απάντηση σας ανέφερε ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία και θα ελεγχθεί η νομιμοποιητική βάση των καταβολών της.

Πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σήμερα στο διαδίκτυο (www.euro2day.gr) υποστηρίζουν ότι την ώρα που η Υπουργός απαντούσε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με υπεκφυγές, είχε πλήρη γνώση από έγγραφη ενημέρωση της ΔΕΗ των αναλυτικών στοιχείων των διαφόρων μορφών χρηματοδοτήσεων, ενισχύσεων ή χορηγιών της επιχείρησης στη συνδικαλιστική οργάνωση η οποία μέσα σε μια δεκαετία αγγίζει τα 30 εκατομμύρια Ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από το δάνειο των 500.000 ευρώ της επιχείρησης της ΔΕΗ προς την συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μέσα στο 2010 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις έφτασαν το ύψος των 3,1 εκατομμύρια ευρώ.

Αν αυτές είναι οι χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς την συνδικαλιστική οργάνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε μια χρονιά μεγάλης ύφεσης για όλη την αγορά, σημαντικών περικοπών των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων και σημαντικών αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, η στάση της κυβένρησης, της ΔΕΗ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων είναι προκλητική και προσβλητική για την κοινωνία. Η δε απόκρυψη τους από την υπουργό αποτελεί ύβρη για την Βουλή.

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός και ζητείται η κατάθεση των σχετικών εγγράφων :

1) Αν αληθεύει ότι η υπουργός όταν απαντούσε στην ερώτηση της 24.11.2010 είχε πλήρη ενημέρωση από τη ΔΕΗ την οποία απέκρυψε από τη Βουλή; Πότε έλαβε τις σχετικές απαντήσεις και να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα εκείνης της περιόδου;

2) Ποιες είναι οι ετήσιες εισφορές, χορηγίες, δάνεια, δαπάνες για κάλυψη δημοσίων σχέσεων και όποιες άλλες χρηματοδοτήσεις της επιχείρησης της ΔΕΗ προς τη συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων-ΔΕΗ που δόθηκαν την τελευταία δεκαετία;

3) Ποιος κάνει έλεγχο διαχείρισης στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ των χρημάτων που καταβάλλει η επιχείρηση;

4) Αν είναι νόμιμο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών αυτή η πρακτική της επιχείρησης;