Δεν αλλάζει η κυβέρνηση το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την επ’ αμοιβή διάθεση του προσωπικού και μέσων της ΕΛΑΣ σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθά.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι «επιτυγχάνεται αύξηση στα έσοδα του Προϋπολογισμού και ισόποση προσαύξηση στις πιστώσεις του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας».

Όπως προκύπτει από την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το κόστος φύλαξης και προστασίας είναι τουλάχιστον 30 ευρώ η ενοικίαση προσωπικού της ΕΛΑΣ ανά ώρα, 20 ευρώ την ώρα για την ενοικίαση μιας μοτοσυκλέτας και 1.500 ευρώ την ώρα για την ενοικίαση ελικοπτέρου.

Ο Ν. Δένδιας επισημαίνει ότι η διάθεση προσωπικού και μέσων της ΕΛΑΣ ρυθμίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε μετά την ψήφιση του Ν. 3938/2011 και «η ικανοποίηση αιτημάτων παροχής συνδρομής εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που κρίνουν κατά περίπτωση και δεν επιτρέπεται να είναι σε βάρος της αστυνόμευσης της περιοχής (π.χ. διάθεση του μοναδικού διαθέσιμου οχήματος για τη συνοδεία χρηματαποστολής εκτός πόλης με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αστυνόμευσης)».