Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Εδώ και ένα χρόνο μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κατοίκων και του δήμου Σκιάθου, για το δάσος φυσικού κάλλους που βρίσκεται σε μια από τις παραλίες του νησιού.

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη η πρόσβαση στην παραλία «Κρασσά» γινόταν μόνο από θαλάσσης και ήταν χώρος που προσέλκυε κότερα και πολυτελείς θαλαμηγούς.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όμως, έδωσε τη δυνατότητα να χτιστεί στην παραλία ένα κέντρο διασκέδασης που, λόγω και της θέσης του, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Η «ανάγκη» πρόσβασης των θαμώνων οδήγησε στην αποψίλωση 750 μέτρων δάσους, προκειμένου να δημιουργηθεί δρόμος.

Παρ' όλα αυτά το κέντρο πήρε από το δήμο άδεια λειτουργίας.

«Περιμένουμε από τον ιδιοκτήτη την αναδάσωση που έχει υποσχεθεί», λέει στο newpost ο Θεόδωρος Τζούμας, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» που έχει ασχοληθεί πολύ με την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

«Από τη στιγμή που άρχισε η κοπή των δέντρων ενημερώσαμε το δήμο και το δασαρχείο. Η κοπή δεν εχει ακόμη διευκρινιστεί αν έγινε από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ή τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου που έχει νοικιάσει το χώρο. Προϋπόθεση για την αδειοδότηση του κέντρου ήταν η άμεση αναδάσωση της έκτασης. Ακόμα περιμένουμε», καταλήγει.

Στο δημοτικό συμβούλιο ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου υποσχέθηκε ότι θα προβεί στην αναδάσωση, κάτι τέτοιο, όμως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν έχει συμβεί.

«Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το νυχτερινό κέντρο δεν βρίσκεται εντός των ορίων του δάσους, έτσι δώσαμε την άδεια λειτουργίας. Παρ'όλα αυτά, λάβαμε την διαβεβαίωση από τον ιδιοκτήτη του κέντρου ότι θα προχωρήσει στην άμεση αναδάσωση του δρόμου»,λέει στο newpost ο δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης.

Η διαβεβαίωση δόθηκε, σύμφωνα με τους κατοίκους, τον περασμένο Δεκέμβρη και από τότε περιμένουν να φυτευτεί έστω και ένα... κλαράκι, αλλά τίποτα.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος αποσυνδέει τον αποψιλωμένο δρόμο από την ίδια τη λειτουργία του νυχτερινού κέντρου, υπάρχουν κάποια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα:

Πρώτο και κύριο ερώτημα, γιατί δεν έχει γίνει καμία δράση για την αναδάσωση και αφού ο υπεύθυνος δεν έχει φανεί συνεπής στην υποχρέωση αυτή που ανέλαβε, γιατί δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις;

Με την ευθύνη της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, ο ιδιοκτήτης του νυχερινού κέντρου ανέλαβε και την υποχρέωση να κλείσει το δρόμο προς το κατάστημά του, όπως είναι φυσικό. Λογικό θα ήταν να ξεκινήσει διαδικασίες για διάνοιξη νέου δρόμου στην ανατολική πλευρά και από σημείο που δεν υπάρχει δάσος. Όμως δεν έχουν ακόμη αρχίσει οι εργασίες για μια τέτοια κατασκευή. Αυτό δεν δείχνει με σαφήνεια στη δημοτική αρχή την έλλειψη πρόθεσης για αναδάσωση; Αφού, όπως είναι λογικό, αν κλείσει ο ήδη υπάρχον παράνομος δρόμος οι θαμώντες του νυχτερινού κέντρου δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Ένα ακόμη ερώτημα που μένει αναπάντητο, είναι γιατί το δημοτικό συμβούλιο αποσυνέδεσε το νυχτερινό κέντρο από την αποψίλωση του δάσους, χωρίς να έχει διευκρινήσει άν η οικολογική καταστροφή σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του κτιρίου. Αν δηλαδή, οσο χτιζόταν το νυχτερινό κέντρο, κόβονταν και τα δέντρα για να φτιαχτεί ο παράνομος δρόμος που οδηγεί σε αυτό.