Η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε σήμερα παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96).

Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, σύσσωμη η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η σημερινή γιορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως ημέρα προς τιμή των αποστράτων, των βετεράνων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο συμβολισμός αυτός δεν είναι τυχαίος. Οι Άγιοι, όλοι οι Άγιοι καταξιώθηκαν στις κοινωνίες τις οποίες υπηρέτησαν με τον ανιδιοτελή αγώνα τους, για τους ανθρώπους - κυρίως τους φτωχούς, τους ταπεινούς και τους κατατρεγμένους - και με την βαθειά πίστη τους, στο Θεό. Γι’ αυτούς τους αγώνες και για αυτή τους, την πίστη, για την οποία πολλές φορές μαρτύρησαν, θυσιάζοντας τη ζωή τους, αναγνωρίσθηκαν και τιμώνται ανά τους αιώνες ως Άγιοι.

Το ίδιο και οι απόστρατοι, καταξιώθηκαν στην κοινωνία για την διαχρονική, κοινωνική προσφορά τους, για την προσφορά τους στον πολίτη, αλλά και για τους αγώνες και τις θυσίες τους για την πατρίδα σε χαλεπούς καιρούς, που κινδύνευε η εθνική ανεξαρτησία και η Δημοκρατία…

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πόσο ευγνώμονες είναι η Ελληνική πολιτεία και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας, ειδικότερα δε ο Υπουργός μας κ. Νικόλαος Δένδιας, στους βετεράνους της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεγάλη διαχρονική προσφορά τους στην πατρίδα και την κοινωνία.

Και με την ευκαιρία θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την μεγάλη προσπάθεια που, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καταβάλλουν τα στελέχη της για την εμπέδωση της τάξης και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, που είχε ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες εξαιρετικές επιτυχίες στον αγώνα που διεξάγουν κατά της εγκληματικότητας».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερήσια Διαταγή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αν σήμερα η Ελληνική Αστυνομία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αποτελεί το βασικότερο ίσως παράγοντα σταθερότητας σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα και τους πολίτες χρονική συγκυρία, το οφείλει όχι μόνον στην προσπάθεια των εν ενεργεία, αλλά και στις παρακαταθήκες, το έργο και την προσφορά των παλαιών συναδέλφων. Των παλαιών αστυνομικών. Αν σήμερα η Ελληνική Αστυνομία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, αν ο σύγχρονος Έλληνας αστυνομικός έχει ταυτιστεί στην αντίληψη του κάθε πολίτη με τις έννοιες της τάξης, της ομαλότητας, της προστασίας και της ασφάλειάς του, το οφείλει σε όλους εκείνους που πριν από αυτόν κατάφεραν με τον καθημερινό τους μόχθο, τη συμπεριφορά, τις θυσίες και τους αγώνες τους ενάντια στο έγκλημα να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Το οφείλει στους απόστρατους του Σώματος, που ακόμη και μετά την αποστρατεία τους δεν αποκόπτονται, δεν απομακρύνονται, δεν αποστασιοποιούνται από την αστυνομική πραγματικότητα…

Είναι αυτονόητο ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλεται σ’ αυτόν τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας για την διατήρηση και διασφάλιση συνθηκών ομαλότητας, ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής δεν περισσεύει κανείς. Σ’ αυτήν την εθνική προσπάθεια, σ’ αυτόν τον εθνικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ρόλος μας ως εν ενεργεία αστυνομικοί αλλά και ως πρώην, ως συνταξιούχοι αστυνομικοί, είναι σημαντικός. Γιατί είτε εν ενεργεία, είτε εν αποστρατεία, ο αστυνομικός έχει αποδείξει πως παραμένει πάντοτε, εφ’ όρου ζωής, ενεργό και πολύτιμο μέλος μιας ευρύτερης συμπαγούς, δραστήριας και αποτελεσματικής οικογένειας. Της ένστολης οικογένειας που συνδυάζοντας ιδανικά τον επαγγελματισμό, τη φιλοπατρία, το ζήλο, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των εν ενεργεία νεότερων και την πείρα, τη γνώση, την ωριμότητα και την αειθαλή διάθεση για προσφορά των εν αποστρατεία μελών της, καταφέρνει να παράγει διαρκώς το πολύπλευρο, σημαντικό και υπό τις παρούσες συνθήκες πολύτιμο εθνικό και κοινωνικό της έργο».

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας Υποστράτηγος ε.α. Θεόφιλος Αθανασίου και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών της Αστυνομίας Πόλεων Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Παπαευθυμίου.

· Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου.

· Ημερήσια Διαταγή της 30ης Ιουνίου 2013 για την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων

· Χαιρετισμός του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας Υποστράτηγος ε.α. Θεόφιλου Αθανασίου

· Χαιρετισμός του Αντιπρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών της Αστυνομίας Πόλεων Αντιστράτηγου ε.α. Ηλία Παπαευθυμίου.