Την ανακήρυξη του Πειραιά ως ναυτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2015 ανακοίνωσε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη μετά τη συνάντησή της με το υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ. Η επιλογή των πόλεων που θα φιλοξενήσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας αποτυπώνει την ποικιλομορφία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ευρώπης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους και ελπίζω ότι η ημέρα αυτή θα συνεχίσει για πολλά χρόνια στο μέλλον να αποτελεί σύμβολο επιτυχημένης ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.»

Κάθε χρόνο από το 2008, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας είναι η γιορτή της ναυτικής κοινότητας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ναυτικής οικονομίας. Την 20η Μαΐου κάθε χρόνου, η ημέρα αυτή φέρνει σε επαφή τους πολίτες, τους δημόσιους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Φέτος, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βαλέτα (Μάλτα), συγκεντρώνοντας περισσότερους από 850 συμμετέχοντες και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Την επόμενη χρονιά θα φιλοξενηθεί στη Βρέμη (Γερμανία) και θα είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και τις τεχνολογίες.