Το δημαρχείο Χανίων απέκλεισαν σήμερα κτηνοτρόφοι στα Χανιά, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων.

Αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων συναντήθηκε με το δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την επαναλειτουργία των σφαγείων.

Ο δήμαρχος έδωσε περιθώριο μέχρι και την Δευτέρα στους κτηνοτρόφους να απαντήσουν στην πρότασή του.

Σύμφωνα με την πρόταση, προτείνεται ο υποβιβασμός του σφαγείου από 5 σε 2 τόνων ώστε να χαρακτηρισθεί χαμηλής όχλησης και να λειτουργησει.

Το σημερινό σφαγείο είναι μέσης όχλησης, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από οικιστική περιοχή και δεν μπορεί να λάβει άδεια λειτουργίας.

Αν υποβιβαστεί σε 2 τόνων δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, αλλά μόνο η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών όρων.

Με βάση την πρόταση του δήμου, προτείνεται ακόμα να συσταθεί ΑΕ στην οποία θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι, οι κρεοπώλες, ιδιώτες που θα μπορούν να κατέχουν ποσοστό μέχρι 86%, αλλά και ο δήμος που θα κατέχει ποσοστό μέχρι 24%.

Ο δήμος θα παραχωρήσει για 30-40 χρόνια την χρήση των σφαγείων στην ΑΕ ενώ θα γίνει προσπάθεια ο εκσυγχρονισμός τους να ενταχθεί στο πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

" Είναι μια πρόταση ρεαλιστική, πρόταση βιώσιμη η οποία μπορεί να βγάλει και τους κτηνοτρόφους και όλους μας από το αδιέξοδο," δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σκουλάκης.

Στην συνάντηση έλαβε μέρος και ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Γιώργος Τραχαλάκης που υποστήριξε, ότι η πρόταση του δήμου είναι προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

"Εμείς σαν συλλόγος κρεοπωλών θα το συζητήσουμε, έχει εκφρασθεί μια πρώτη θέληση ότι θέλουμε να συμμετέχουμε", τόνισε.

"Τελικά έγινε η συνάντηση που τόσο καιρό ζητούσαμε υπό την πίεση του αποκλεισμού του δημαρχείου ακούσαμε την πρόταση του κ. δημάρχου. Δεν συμφωνούμε αρχικά με αυτή την πρόταση αλλά θα αποφασίσει η ΓΣ", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης.