Τις προσωπικές ιστορίες νέων ανέργων της Ευρώπης φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian. Στο άρθρο της με τίτλο «Νέοι με προσόντα στην ανεργία» μιλούν οι νέοι για το  παρόν και το μέλλον τους στην Ευρώπη της κρίσης. 

Από την Ελλάδα μιλούν τέσσερις νέοι άνθρωποι. Η Αργυρώ Παρασκευά με μεταπτυχιακό στη μοριακή βιολογία και ευκαιριακές δουλειές εξομολογείται: «Όλη σου τη ζωή ακούς να σου λένε πως το μέλλον σου ανήκει, πως είναι λαμπρό και σε περιμένει, πως έχεις πτυχίο, πως θα βρεις μία καλή δουλειά και θα έχεις μία τέλεια ζωή. Και μετά ανακαλύπτεις πως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια». 
 
Ο Βασίλης είναι 27 χρονών και έχει μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες...τα βράδια όμως παίζει μπουζούκι σε εστιατόρια. Είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια και είναι αναγκασμένος να ζει με τον παππού του. 

Ανάλογες είναι και οι ιστορίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ιταλία ο 29χρονος Γκαία μιλάει πέντε γλώσσες είναι όμως άνεργος εδώ και τρία χρόνια και πεπεισμένος πια πως δεν πρόκειται να εργαστεί.  

Ο 28χρονος Ξαβιέ από την Ισπανία έχει δύο πτυχία, δύο μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό, εδώ και οκτώ μήνες αδυνατεί να βρει δουλειά. 

Ο Εντ από τη Γαλλία έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και έχει και δεύτερο πτυχίο στα χρηματοοικονομικά και μεταπτυχιακό στη συγκριτική πολιτική οικονομία. Ζούσε στο Λονδίνο όπου σπούδασε και έψαχνε για δουλειά. Μάταια όμως και έτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γαλλία και να ζήσει με τους γονείς του. «Δεν έχω καμία ελπίδα για το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά. 

Εντύπωση προκαλούν πάντως οι δηλώσεις των νέων στη Γερμανία όπου η ανεργία στους νέους φτάνει μόλις το 7,6%. Η Τερέζα 23 χρονών πιστεύει πως εάν κάποιος πραγματικά θέλει να βρει δουλειά μπορεί να το πετύχει αρκεί να είναι έτοιμος να κάνει μερικούς συμβιβασμούς. Η ίδια λέει μετακόμισε σε μια πόλη 400χλμ μακριά από το σπίτι της για να εργαστεί.