Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το σωματείο εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με αφορμή την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, περί κλεισίματος του Μεγάρου υπό το βάρος της μη εξυπηρέτησης των δανειακών του υποχρεώσεων, αλλά και δημοσιεύματα, που το φέρουν να δίδεται εξ ολοκλήρου για διαχείριση στο υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως να περνάει στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο, με τίτλο «Μέγαρο Μουσικής, Δια της Ασφυξίας σε Θάνατο;» επικαλείται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το Μέγαρο Μουσικής δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κι επομένως δεν μπορεί και να εκποιηθεί.

«Το Μέγαρο ανήκει σε όλους τους Έλληνες» αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ζητούν «μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση» και καλούν «όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να σταθούν στο πλευρό του Μεγάρου και του Πολιτισμού, του μόνου αγαθού που μας στηρίζει σε περιόδους κρίσης».

«Η εσφαλμένη σύνδεση του λειτουργικού κόστους του Μεγάρου με τα δάνεια για την ανέγερση του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου έχουν ως αποτέλεσμα το Μέγαρο να αντιμετωπίζεται σαν ένας κακόπιστος οφειλέτης, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού τα δάνεια αυτά βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο-εγγυητή» αναφέρουν επιπλέον, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αποκορύφωμα το πρόσφατο δημοσίευμα του κυριακάτικου Έθνους (30/6) με τίτλο ʽΤα όργανα της ιδιωτικοποίησης ηχούν για το Μέγαρο Μουσικήςʼ, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο ΜΜΑ, οι περισσότεροι από την πρώτη ημέρα, αγωνιούμε για το μέλλον του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου της χώρας.

Τα παρακάτω γεγονότα επιβεβαιώνουν τους φόβους και την ανησυχία μας:

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μπλοκάρει εδώ και ένα χρόνο την πενιχρή πλέον επιχορήγηση που δίνεται στο Μέγαρο από το Υπουργείο Πολιτισμού

Οι ίδιες υπηρεσίες δέσμευσαν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΜΜΑ, με αποτέλεσμα το Μέγαρο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους (καλλιτέχνες, συνεργάτες κ.λπ.). Εδώ και δύο μήνες άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι αμειβόμαστε με ʽέναντιʼ

Η ʽκατάσχεση εις  χείρας τρίτουʼ προκαλεί τεράστια ζημιά στην εικόνα μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τέλος                                                                                                                                     

Η εσφαλμένη σύνδεση του λειτουργικού κόστους του Μεγάρου με τα δάνεια για την ανέγερση του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου έχουν ως αποτέλεσμα το Μέγαρο να αντιμετωπίζεται σαν ένας κακόπιστος οφειλέτης, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού τα δάνεια αυτά βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο-εγγυητή.

Πού αποσκοπούν εντέλει οι παραπάνω ενέργειες:

Στο να μπει λουκέτο στο Μέγαρο Μουσικής;

Στον οικονομικό του στραγγαλισμό, την απαξίωση και την αμαύρωση της εικόνας του, με σκοπό τη διευκόλυνση της εκποίησης-ξεπουλήματός του;

Το Μέγαρο δεν λειτούργησε ποτέ σαν Δημόσιο και δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως λανθασμένα απεφάνθη η Στατιστική Αρχή. Άλλωστε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρόσφατη απόφασή του μας δικαιώνει, επιβεβαιώνοντας τα αυτονόητα.

Το Μέγαρο δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μια μέρα. Οι εργαζόμενοι -χωρίς κανένα επίδομα και με μισθούς χαμηλούς στην πλειονότητά τους- είναι πάντα εκεί, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία του Οργανισμού, σεβόμενοι τους δημιουργούς και το κοινό του.

Το Μέγαρο ανήκει σε όλους τους Έλληνες, υπηρετεί τον πολιτισμό και εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας.

Αυτό που ζητάμε είναι μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση, και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να σταθούν στο πλευρό του Μεγάρου και του Πολιτισμού, του μόνου αγαθού που μας στηρίζει σε περιόδους κρίσης».