current views are: 2

2 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση14:29

Διαμεσολάβηση: «Δίκη» έξω από το δικαστήριο

Τη μεγάλη σημασία του θεσμού της διαμεσολάβησης, που προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Δημοσίευση 14:29’
αρθρο-newpost

Τη μεγάλη σημασία του θεσμού της διαμεσολάβησης, που προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Τη μεγάλη σημασία του θεσμού της διαμεσολάβησης, που προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ. «Πιστεύω πως πρόκειται για θεσμό που μπορεί να επιταχύνει τη δικαιοσύνη, αφού τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν τεράστιο φόρτο εργασίας» είπε. 

Η διαμεσολάβηση αφορά την εξωδικαστική επίλυση μιας υπόθεσης – ή αλλιώς μία “δίκη” έξω από το δικαστήριο. Τα μέρη που διαφωνούν μπορούν να καταφεύγουν στην διαμεσολάβηση για οποιαδήποτε αστική ή εμπορική υπόθεση, όταν ο θεσμός τεθεί σε πλήρη λειτουργία με την εξειδίκευση των ορων λειτουργίας, εφόσον ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο. Στόχος είναι ο θεσμός να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, στα οποία οι δικογραφίες στοιβάζουν κατά δεκάδες, και οι υποθέσεις προσδιορίζονται για εκδίκαση ακόμη και το 2020-2022. Η διαμεσολάβηση είναι θεσμός ιδιαίτερα διαδεδομένος στο εξωτερικο, ενώ αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, ήδη από το 2010. Η πράξη του διαμεσολαβητή αποτελεί εκτελεστό τίτλο, οπότε η διαφορά θα επιλύεται οριστικά, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο. Εάν η διαμεσολάβηση δεν οδηγήσει σε επίλυση της διαφοράς, τότε τα δύο μέρη θα προσφεύγουν στα δικαστήρια. 

Όπως τόνισε και σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργειου Δικαιοσύνης, Νικόλας Κανελλόπουλος, «η διαμεσολάβηση θα είναι υποχρεωτική για τις υποθέσεις που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτή θα αποκαλείται ειδική διαμεσολάβηση, αφού θα διέπεται από ειδικό καθεστώς σε αρκετά σημεία, όπως σε αυτό της αμοιβής του δικηγόρου – διαμεσολαβητή».

«Ο διαμεσολαβητής θα αμοίβεται πάγια με 200 ευρώ στις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων, τα 50 από τα οποία θα δίνει ο οφειλέτης και τα άλλα 150 η τράπεζα. Εάν μάλιστα ο διαμεσολαβητής ρυθμίσει τη διαφορά, τότε θα αμοίβεται επιπλέον με ένα ποσοστό επί της οφειλής, της τάξης του 3 τοις χιλίοις. Εάν αντίθετα  η διαμεσολάβηση δεν οδηγήσει  σε αποτέλεσμα, ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται πολλών από τα υποχρεωτικά έξοδα για την προσφυγή στο δικαστήριο», τόνισε ο κ.Κανελλόπουλος. 

Σε όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις, ο διαμεσολαβητής θα αμοίβεται με 100 ευρώ την ώρα, τα οποία θα μοιράζονται οι “διάδικοι”, οι οποίοι θα παρίστανται υποχρεωτικά με δικηγόρο. 

«Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να υπάρχουν περίπου 300 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, αφού επιτύχουν στις σχετικές εξετάσεις. Ήδη λειτουργούν εντατικά τρία κέντρα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ ενδιαφέρουν έχουν εκφράσει και άλλες πόλεις», κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος.


σχετικα αρθρα