Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Νικ. Κανελλόπουλο, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά αργά σήμερα το απόγευμα τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και αντάλλαξε απόψεις επί των προβλημάτων της Δικαιοσύνης με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι οι δικαστές στήριξαν και στηρίζουν τους δικηγόρους και υπήρξε άψογη συνεργασία κατά το παρελθόν και αλλά θα υπάρξει και στο μέλλον. Ακόμη, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι θα υπάρξει ειλικρινής διάλογος και στενή συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον δικηγορικό κόσμο.

Αναφερόμενος ο κ. Αθανασίου στις προσωρινές διαταγές που εκδίδουν τα δικαστήρια στις εργατικές υποθέσεις προκειμένου οι υπάλληλοι, εργάτες, κ.λπ. (κατά κανόνα συμβασιούχοι) να παραμείνουν προσωρινά στις δουλειές τους μέχρι να εκδοθεί, μετά από χρόνια, απόφαση επί της αγωγής που έχουν καταθέσει, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ο θεσμός της προσωρινής διαταγής για την προστασία των εργαζομένων, άλλα με συντόμευση των χρόνων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο.

Ακόμη, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια για το θέμα των φυλακών, καθώς παραμένουν στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων περίπου 1.880 άτομα τα οποία λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές δεν μπορούν να μεταφερθούν σε αυτές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος καταρχάς, συνεχάρη τον κ. Αθανασίου για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει εν μέσω μιας συγκυρίας εθνικά κρίσιμης, με διακύβευμα κάτι παραπάνω από την απλή υπέρβαση μιας κρίσης οικονομικής.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επεσήμανε ότι η επιβολή ΦΠΑ, η επιχειρηθείσα προσπάθεια απαξίωσης των νόμιμων αμοιβών, η αύξηση των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών σε βαθμό που τις καθιστά δυσβάστακτες, ιδίως για τους νέους συναδέλφους, αγνοώντας τη δυσμένεια της οικονομικής συγκυρίας και την εξ αυτής αναπόφευκτη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, αποτέλεσαν ενέργειες αποσπασματικές και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που επέτειναν τα αδιέξοδα στα οποία έχει εισέλθει τελευταία η δικηγορία, με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της Πολιτείας.

Επίσης, προσέθεσε ο κ. Αδαμόπουλος, ότι η πολυδιαφημισθείσα προσπάθεια δήθεν απελευθέρωσης του δικηγορικού επαγγέλματος, ενός επαγγέλματος σαφέστατα «ορθάνοιχτου» επί σειρά ετών, αποτέλεσε την αφορμή για να εισχωρήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Ως χαρακτηριστικό μάλιστα ανέφερε τις δικηγορικές εταιρείες.

Παράλληλα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου του Κράτους, είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται ο δικηγόρος συλλήβδην ως κατά τεκμήριο προνομιούχος και φοροφυγάς.