Και τα «δωράκια» μικρής αξίας τα οποία όμως αποσκοπούν στην καλλιέργεια «θετικού κλίματος» για το μέλλον πρέπει να ενταχθούν στην έννοια της δωροδοκίας, επισήμανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, κατά τις εργασίες ημερίδας με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ειδικότερα, ο Ι. Τέντες τόνισε ότι «πυρήνας της διαφθοράς είναι ασφαλώς η δωροδοκία». Η έννοια όμως της δωροδοκίας πρέπει, «με την παρέμβαση του νομοθέτη, να διευρυνθεί, έτσι ώστε να εμπίπτουν σε αυτή, για παράδειγμα, και παροχές μη οφειλομένων ωφελημάτων που δεν συναρτώνται με συγκεκριμένη υπηρεσιακή ενέργεια, αλλά δίδονται απλώς για τη δημιουργία ''ευνοϊκού κλίματος'', δηλαδή μιας ευνοϊκής προδιαθέσεως του λήπτη με απώτερο στόχο πράξεις που θα προκύψουν στο μέλλον (για ''καλλιέργεια τοπίου'' γινόταν λόγος σε μια από τις γνωστές πολύκροτες υποθέσεις που συνταράσσουν ακόμα την κοινωνική και πολιτική μας ζωή)», επισήμανε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Δεν παρέλειψε ο Ι. Τέντες να αναφέρει ότι «το φαινόμενο της διαφθοράς είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, έχει διεθνείς διαστάσεις και χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο και σύνθετο».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, επισήμανε ότι «οιονεί διαφθορά υπάρχει στη διοίκηση όταν σκόπιμα ερμηνεύονται και εφαρμόζονται πρόχειρα ή εσφαλμένα διατάξεις (όπως σε θέματα πολεοδομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά, υγειονομικής φύσεως), όταν προκειμένου να εκδοθεί μια διοικητική πράξη ηθελημένα με σκοπό οφέλους ή βλάβης παραβιάζεται ευθέως το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως (άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος), όταν οι διοικητικές πράξεις είναι αναιτιολόγητες ή έχουν διαστροφική αιτιολογία εμπλέκοντας όχι σπάνια τον πολίτη σε χρονοβόρους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες και όταν αυτοί τελικά θα δικαιωθούν ο υπάλληλος δεν υφίσταται καμία κύρωση».

Όμως, συνέχισε ο Ρ. Παπαδάκης, οιονεί διαφθορά υπάρχει και «όταν αστυνομικές υπηρεσίες, ιδίως στην επαρχία, αδρανοποιούνται λόγω των σχέσεων που απορρέουν από την εντοπιότητα, τις παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκτελεστικής εξουσίας και οικονομικών παραγόντων».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Αθηνών.

“Σε σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για τον οικονομικό εισαγγελέα”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Π. Μπρακουμάτσος, με αφορμή ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με το νέο θεσμό του «οικονομικού εισαγγελέα» που προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον οικονομικό εισαγγελέα» και προσέθεσε: «Ελπίζουμε ότι το οικονομικό έγκλημα θα έχει έναν ισχυρό αντίπαλο, εφόσον πλαισιωθεί από το κατάλληλο προσωπικό και με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή και δεν είναι μόνο κατ' όνομα οικονομικός εισαγγελέας».