Ρεπορτάζ - οδοιπορικό στα Ιωάννινα «τον πιο απέλπιδο τόπο της Ευρωπαϊκή Ένωσης» έκανε η γερμανική εφημερίδα Bild με αφορμή το 70% της ανεργίας που καταγράφεται μεταξύ των νέων. 
 
Στο εν λόγω δημοσίευμα η Bild καταγράφει δηλώσεις νέων ανθρώπων οι οποίοι εκφράζουν την έντονη αμφισβήτησή τους σχετικά με το αν συζητηθεί οτιδήποτε «σοβαρό και αποτελεσματικό» στη σύνοδο του Βερολίνου για την ανεργία των νέων.

«Εκεί, κοντά στα αλβανικά σύνορα, στα Ιωάννινα των 100.000 κατοίκων, το ποσοστό ανεργίας ήταν πάντα υψηλό, ωστόσο μετά την κρίση, οι αριθμοί έχουν αγγίξει αστρονομικά ύψη», γράφει ο συντάκτης που κάνει λόγο για έναν φαύλο κύκλο κατά τον οποίο οι νέοι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρική τους εστία λόγω οικονομικής δυσχέρειας, με αποτέλεσμα να στερούνται πια αυτοπεποίθησης κι ελπίδας.

Η 27χρονη Βιολέτα Διαμαντή η οποία είναι παντρεμένη με έναν ψυχολόγο, δεν έχει πληρωθεί για έξι μήνες. «Αν οι γονείς μας δεν μας υποστήριζαν, δεν θα είχαμε χρήματα για τρόφιμα», λέει στο δημοσιογράφο και δεν διστάζει να πει ότι είναι πρόθυμη να μεταναστεύσει ακόμα και στην μακρινή Αυστραλία.

Ο 24χρονος Σάββας, ο οποίος παραμένει άνεργος, παρά τις σπουδές του, δηλώνει: «Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».