ΕΛΛΑΔΑ

Κλινικές: «Δεν θα δεχόμαστε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ»

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2013, 13:28 / Ανανεώθηκε 4 Ιουλίου 2013, 16:05
Κλινικές: «Δεν θα δεχόμαστε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ»
Facebook Twitter Whatsapp

Οπως δηλώνει στο www.newpost.gr  ο κ. Καρταπάνης Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, «δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτό το μέτρο, θα αντιδράσουμε άμεσα και με κάθε τρόπο. Και με επίσχεση παροχής υπηρεσιών και ακολουθώντας τη νομική οδό. Αυτό που μας ζητάνε είναι να δουλεύουμε και να πληρώνουμε 12 μήνες και να πληρωνόμαστε για 8. Δεν είναι δυνατό να το αντέξουμε, τίθεται θέμα βιωσιμότητας των κλινικών.»

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών θα ανακοινώσουν σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει  το claw back,την αυτόματη επιστροφή  χρημάτων στον ΕΟΠΥΥπου αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα.

Το μέτρο που θα συμπεριληφθεί σε άρθρο πολυνομοσχέδιου που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και αμέσως μετά θα υπάρξει υπουργική απόφαση, έχει ήδη με το άκουσμά τους επιφέρει αναταραχή και αλλαγές στην αγορά των κλινικών, που υπό το φόβο λουκέτων αντιδρά άμεσα.

Οπως δηλώνει στο www.newpost.gr  ο κ. Καρταπάνης Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, «δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτό το μέτρο, θα αντιδράσουμε άμεσα και με κάθε τρόπο. Και με επίσχεση παροχής υπηρεσιών και ακολουθώντας τη νομική οδό. Αυτό που μας ζητάνε είναι να δουλεύουμε και να πληρώνουμε 12 μήνες και να πληρωνόμαστε για 8. Δεν είναι δυνατό να το αντέξουμε, τίθεται θέμα βιωσιμότητας των κλινικών.»

Σημειώνεται δε ότι το μεγάλο πρόβλημα θα έχουν και  οι ασφαλιστικές εταιρείες, που ήδη φοβούνται αφενός ότι είτε θα εκτεθούν από ένα πιθανό "κανόνι" κλινικών με τις οποίες έχουν συμβάσεις είτε  θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να "μοιραστούν" τη ζημιά των κλινικών, με ακριβότερες συμβάσεις.  Οι ασφαλιστικές ζητούν από τις κλινικές να έχουν προνομιακή μεταχείριση οι πελάτες τους, αφού πλέον αποτελούν τη βασική πελατειακή υποδομή των ιδιωτικών κλινικών με μερίδια αγοράς που ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των ημερήσιων εισαγωγών και νοσηλειών και σε περίπτωση επίσχεσης στους ασφαλσιμένους του ΕΟΠΥ θα είναι και οι μοναδικοί τους πελάτες.

Οι κλινικές, σε ανακοίνωσή τους, αμφισβητούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τα οποία οι δαπάνες των κλινικών το 2012 έφτασαν τα 530 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, οι δαπάνες έχουν προϋπολογισθεί στα 312,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν, «οι υποβολές δαπανών Α' τετραμήνου ανέρχονται στα 162.021 εκατ. ευρώ, το οποίο αναγόμενο σε ετήσια βάση θα δώσει δαπάνη 486 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση 486-312=174 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να επιστρέψουμε στον ΕΟΠΥΥ».

Μ.Πρωτονοταρίου