current views are: 1

5 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση14:46

Η Χρυσή Αυγή διοργανώνει Φεστιβάλ και σηκώνει στο πόδι την Καλαμάτα

Χρυσαυγίτες από όλη την Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν τον Αύγουστο στην Καλαμάτα, αφού ο Σύνδεσμος θα διοργανώσει Πανελλήνιο Φεστιβάλ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

Δημοσίευση 14:46’
αρθρο-newpost

Χρυσαυγίτες από όλη την Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν τον Αύγουστο στην Καλαμάτα, αφού ο Σύνδεσμος θα διοργανώσει Πανελλήνιο Φεστιβάλ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης 

Χρυσαυγίτες από όλη την Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν τον Αύγουστο στην Καλαμάτα, αφού ο Σύνδεσμος θα διοργανώσει Πανελλήνιο Φεστιβάλ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

Η Χρυσή Αυγή έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την διοργάνωση του διήμερου φεστιβάλ στο Πάρκο του Λιμενικού το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Αυγούστου με αφορμή και τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά

Έντονες ωστόσο είναι οι αντιδράσεις τοπικών συλλόγων και φορέων οι οποίοι καλούν το λαό της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις κατά του φεστιβάλ. 

«Οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στην Καλαμάτα» 

Η αντιφασιστική κίνηση Καλαμάτας με ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της αναφέρει : «Απαιτούμε από τις αρχές που χορήγησαν άδεια στο νεοναζιστικό μόρφωμα, προφασιζόμενοι ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και δεν μπορούν να αρνηθούν, να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Όσα λέει (και κάνει) η Χρυσή Αυγή δεν συνιστούν απόψεις, αλλά εκφράσεις μίσους που πλήττουν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες. Μπορεί να θεωρηθεί «άποψη» το ότι οι μετανάστες είναι «υπάνθρωποι»; ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος; ή οι δηλώσεις του Κουκούτση ότι «θα σας λιώσουμε»; Είναι άποψη η φυσική εξόντωση του διαφορετικού; Όχι βέβαια, είναι ανατριχιαστικές εκφράσεις φυλετικού μίσους και μισσαλοδοξίας που πλήττουν ευθέως τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες», και συνεχίζει «είναι αδιανόητο ο Δήμος να ανέχεται την πραγματοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ. Η ανοχή έναντι του Χίτλερ (που και αυτός με εκλογές ήρθε στην εξουσία) ήταν ολέθρια, οδήγησε στο έγκλημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της ναζιστικής θηριωδίας στο Ολοκαύτωμα και σε 600.000 Έλληνες νεκρούς». 

Τι απαντά ο Δήμος Καλαμάτας 

Το newpost επικοινώνησε με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα ο οποίος δήλωσε πως είναι αδύνατο να αποτρέψει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς πρόκειται για χώρο που δεν είναι δημοτικός. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε την εκδήλωση καθώς η αδειοδότηση δεν δίδεται από το δήμο καθώς ο χώρος δεν είναι δημοτικός». 

Ο δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του καθώς φοβάται πως μπορεί να υπάρξουν τυχόν επεισόδια τα οποία μπορεί να πλήξουν τον τουρισμό της περιοχής ο οποίος τον Αύγουστο μήνα θα κορυφώνεται, και συμπλήρωσε «Η αστυνομία θα πρέπει βάσει του άρθρου 11 του συντάγματος να εξετάσει αν αυτή η εκδήλωση θα αναταράξει την ηρεμία και την ευταξία της πόλης και να αποφασίσει αν η εκδήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια». 

Πως δόθηκε η άδεια – «Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, μη πιστεύοντας στη Δημοκρατία» 

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Μανώλης Αγγελάκας μιλάει στο newpost και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εγκρίθηκε η άδεια στην Χρυσή Αυγή. 

«Εμείς ελέγχουμε τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των αδειών. Η άδεια που ζητήθηκε ήταν καθ’ όλα νόμιμη και δεν θα μπορούσαμε να απορρίψουμε το αίτημα, τη στιγμή μάλιστα που τον Σεπτέμβριο έχει ήδη ζητήσει το ΚΚΕ να χρησιμοποιήσει το χώρο για δική του εκδήλωση». Συμπληρώνοντας ότι: « Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, μη πιστεύοντας στη Δημοκρατία. Γνωρίζω ότι είναι πολύ πιθανό η απόφαση αυτή να έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν έχει κάνει γραπτώς ένσταση ή προσφυγή κατά της αποφάσεως για να μπορεί να εξεταστεί εκ νέου το θέμα. Η αστυνομία είναι εκείνη που θα πρέπει να εξετάσει το θέμα και να κρίνει αν συντρέχουν λόγοι να ακυρώθει το φεστιβάλ για λόγους ασφαλείας».

 

 

 


σχετικα αρθρα