Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σφίγγει ο «κλοιός» για τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων που παραμένουν ασύλληπτοι. Οι έρευνες της Αστυνομίας εστιάζουν στην ελληνοαλβανική μεθόριο από την Σαγιάδα μέχρι την Μουργκάνα στα βουνά του Τσαμαντά, καθώς και τα όρη του Σουλίου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών πριν καταφέρουν να περάσουν στην Αλβανία.

Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να κλείσουν όλες τις πιθανές διόδους προς την Αλβανία με σκοπό να εγκλωβίσουν τους κακοποιούς, που παραμένουν βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες και είναι έτοιμοι να αντισταθούν μέχρι εσχάτων.

Την ίδια ώρα, στο Δρυμώνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν εγκαταλειμμένο σε δασώδη περιοχή, το ΙΧ που οι δραπέτες έκλεψαν από την Περδικόβρυση Ναυπακτίας, για την διαφυγή τους από την περιοχή. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος απουσίαζε στην Αθήνα και η κλοπή δεν δηλώθηκε νωρίς στην αστυνομία.

 Στην γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛΑΣ, συμμετέχουν ειδικές μονάδες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ, κλιμάκιο ειδικών αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, βατραχάνθρωποι αλλά και ελικόπτερα, που «χτενίζουν» την περιοχή.  Σύμφωνα με πληροφορίες θερμική κάμερα χτες εντόπισε σε δύσβατη περιοχή του Κάτω Ζαλόγγου, κοντά σε παραπόταμο του Καλαμά δύο άτομα να κινούνται, όμως γρήγορα χάθηκαν τα ίχνη τους σε χαράδρα. 

Όλη τη νύχτα, ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ μαζί με την ΟΠΚΕ και αξιωματικούς της Αστυνομίας από την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα με ηλεκτρονικά μέσα και θερμικές κάμερες, χτένισαν την ευρύτερη περιοχή, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εντοπίσουν κάποιο ίχνος των κακοποιών.

Οι κακοποιοί, όπως όλα δείχνουν, επιχειρούν να φτάσουν στην Αλβανία, ενώ από τις κινήσεις μέσα στην παλιά επαρχιακή οδό Φιλιππιάδας-Ηγουμενίτσας, φαίνεται ότι γνωρίζουν την περιοχή.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι δραπέτες έχουν διασπαστεί σε δύο ομάδες. Στη μία είναι ο «αρχηγός» της ομάδας Μάρκο Κόλα, ο Ίλιρ Κούπα και ένας ακόμα δραπέτης αγνώστων στοιχείων, ενώ στην άλλη ομάδα είναι οι δύο δραπέτες Μουρατάι και ο Κλεμέντ που συμμετείχαν στην μεγάλη ληστεία της Λάρισας με λεία 1 εκατ. ευρώ. Ο Λούλι Φλόρα και ο Σούλα Φάτος, είναι ένα τρίτο δίδυμο, του οποίου έχουν χαθεί τα ίχνη. Ο Σούλα, παλαιότερα διέμενε στην Κέρκυρα και είχε συλληφθεί για κλοπές στην Ηγουμενίτσα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι δραπέτες είχαν ως αρχικό στόχο να οργανώσουν την απόδραση του κατάδικου Αλκέτ Ριζάι και στη συνέχεια να διαφύγουν όλοι μαζί στην πατρίδα τους.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δραπέτες που ακολουθούν διαφορετικούς «δρόμους» πλέον για να δυσκολέψουν έτσι και το έργο της αστυνομίας, να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει συνεργασία με τις αλβανικές ώστε να αποφθεχθεί το πέρασμα των δραπετών στη χώρα τους. Ωστόσο, οι δραπέτες αποδεικνύονται ιδιαίτερα εύστροφοι και ανθεκτικοί καθώς σχεδόν εδώ και ένα μήνα κυκλοφορούν και καταφέρνουν να επιβιώνουν πραγματοποιώντας καθημερινά μεγάλες διαδρομές χωρίς να κρύβονται σε κάποιο σπίτι και έχουν διασχίσει θα λέγαμε τη μισή Επικράτεια. 

Επομένως, το γεγονός ότι οι θερμικές κάμερες δεν εντόπισαν ίχνης τους όλο το βράδυ κρίνεται ως δυσάρεστη εξέλιξη. Φυσικά, δεν αποκλείεται, να έχουν κρυφτεί σε κάποιο δύσβατο σημείο κοντά στα σύνορα  χωρίς να μετακινούνται για λίγο περιμένοντας την… κατάλληλη στιγμή.