Ελάτε να δούμε μερικές απλές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα μικρά μας από την αφυδάτωση, τώρα που το καλοκαίρι έφτασε.

Τα παιδάκια έχουν ασφαλώς λιγότερες πιθανότητες να θυμούνται ότι πρέπει να πίνουν υγρά, ιδίως όταν παίζουν και διασκεδάζουν. Έτσι χρειάζονται τη βοήθειά μας. Επίσης είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση από τους ενήλικες. Μπορούν να πάθουν αφυδάτωση όταν πίνουν λιγότερα υγρά από ότι χάνουν με τον ιδρώτα, μία ζεστή μέρα του καλοκαιριού.

Τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματος τους. Μπορεί λοιπόν να αυξηθεί εύκολα. Δίνετε τους συχνά γάλα για να τα κρατήσετε ενυδατωμένα.

Γενικά δεν είναι καλό να δίνουμε νερό σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Παίρνουν όλη την ενυδάτωση που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή το γάλα του εμπορίου. Όχι μόνο δεν χρειάζονται νερό, αλλά το πόσιμο νερό μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα.

Για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το πρώτο τους έτος, βεβαιωθείτε ότι έχουν πρόσβαση στο νερό και ενθαρρύνετε τα μικρά να πίνουν νερό, μετά από μίας ώρας παιγνίδι.


Τα περισσότερα παιδιά πίνουν νερό όταν τους το προσφέρουμε. Προσοχή. Μην προσφέρετε το νερό μαζί με κάποιο αναψυκτικό. Ασφαλώς θα προτιμήσουν το αναψυκτικό. Χρησιμοποιώντας το νερό σαν κύρια πηγή ενυδάτωσης και προσφέροντας ζαχαρούχα ποτά, μόνο περιστασιακά, οι γονείς θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη συνήθεια των μικρών να πίνουν νερό. Μη ξεχνάτε το καρπούζι. Ένα όμορφο σνακ για τις ζεστές μέρες. Είναι γεμάτο από φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και νερό!

Αν το παιδί είναι αφυδατωμένο, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τόσο υγρό στο σώμα του όσο χρειάζεται. Τα παιδάκια χάνουν υγρά με τον εμετό, διάρροια, πυρετό ή τον ιδρώτα. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια και να διορθώνεται εύκολα, μέτρια ή σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Όποιο από τα παρακάτω συμπτώματα δείτε, μπορεί να υποδεικνύουν ότι το μικρό σας είναι αφυδατωμένο ή κινδυνεύει να πάθει αφυδάτωση.
*Εάν περάσει έξι έως οκτώ ώρες χωρίς να βρέξει την πάνα του.
*Εάν τα ούρα του στην πάνα φαίνονται πιο σκούρα ή μυρίζουν έντονα (περισσότερο από το συνηθισμένο)
*Αν έχει λήθαργο
*Ξηρό, στεγνό στόμα και χείλη
*Κλαίει χωρίς δάκρυα
*Βαθουλωμένα μάτια
*Κρύα χέρια και πόδια με κηλίδες
*Πονοκέφαλο ζαλάδα ή παραμιλητό
*Υπερβολική υπνηλία