Επανέρχεται στο θέμα της Χρυσής Αυγής και στην άνοδό της η βρετανική εφημερίδα Gaurdian, η οποία σε νεώτερο άρθρο της  υποστηρίζει ότι η «Αθήνα της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να είναι κεφάλαιο στο βιβλίο του Κρίστοφερ Ισεργουντ για την δημοκρατία της Βαϊμάρης, ''Καληνύχτα Βερολίνο''».
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα  «φασισμός είναι σε άνοδο στην Ελλάδα. Η Χρυσή Αυγή ένα ακροδεξιό κόμμα του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται και βίαιες και ορισμένες φορές θανατηφόρες επιθέσεις σε μετανάστες είναι τρίτη». 
 
Η Guardian την παρουσιάζει ως εξής:  «Αλήτικα χτυπήματα, μεγάλες κόκκινες σημαίες με μαύρες ''ελληνοποιημένες'' σβάστικες και παραστρατιωτικά ρούχα». Το άρθρο αναφέρεται και στις δράσεις της Χρυσής Αυγής «μόνο για Ελληνες». 
 
Επιχειρώντας τη σύγκριση με την δημοκρατία της Βαϊμάρης η εφημερίδα αναφέρει πως υπάρχει μια βασική διαφορά με το βιβλίο του Ισεργουντ και την Γερμανία του 1930, καθώς μόνο η Χρυσή Αυγή είναι αντιδημοκρατικό και ακραίο κίνημα και όχι η Αριστερά,  ενώ για την πολιτική κατάσταση και την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων, σημειώνεται πως σε αντίθεση με την δημοκρατία της Βαϊμάρης μόνο το ΠΑΣΟΚ «είναι τελειωμένο» και όχι η Νέα Δημοκρατία η οποία παραμένει δημοφιλής στην κοινωνία.