current views are: 1

8 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση09:40

Αυξήθηκαν οι προσλήψεις τον Ιούνιο – Σερβιτόροι, λαντζέρηδες καμαριέρες τα «ανοιχτά» επαγγέλματα

Για θετικο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον Ιούνιο του 2013 κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, βασιζόμενο στα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Δημοσίευση 09:40’
αρθρο-newpost

Για θετικο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον Ιούνιο του 2013 κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, βασιζόμενο στα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Για θετικο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον Ιούνιο του 2013 κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, βασιζόμενο στα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το μήνα Ιούνιο 2013 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 105.000 ενώ οι αποχωρήσεις σε 90.659. Από τις 90.659 συνολικά αποχωρήσεις οι 23.407 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 67.252 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό ισοζύγιο του Ιουνίου 2013 είναι αυξημένο κατά 40,9% σε σχέση με το ισοζύγιο του Ιουνίου 2012 (4.161 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας).

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι θετικές επιδόσεις του μήνα Ιουνίου 2013 αποτυπώνονται και στα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2013 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 473.852 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 17,1%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 383.318 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 260.818 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων και οι 122.500 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

 

Όπως φαίνεται από τα σχετικά διαγράμματα, είναι σαφές ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στη θερινή τουριστική περίοδο.

Στους δέκα πρώτους τομείς δραστηριότητας με τον υψηλότερο αριθμό προσλήψεων περιλαμβάνονται τα καταλύμματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ), οι υπηρεσίες εστίασης, οι δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, το λιανικό εμπόριο, οι χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών.

 

Τα δέκα επαγγέλματα με το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι: σερβιτόροι,τραπεζοκόμοι, μπάρμαν, βοηθοί σερβιτόρων, μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, καμαριέρες σε ξενοδοχεία και οικίες, λαντζέρηδες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών και ρεσεψιονίστ.

 

Με αφορμή τα αποτελέσματα των στοιχείων που προέκυψαν, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, διατηρούν και τον Ιούνιο το θετικό πρόσημο των προηγούμενων μηνών.  Έτσι, το θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι η καλύτερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2008, φτάνοντας στα επίπεδα του 2006. Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα ενθαρρυντικό σήμα για τις εξελίξεις στο πεδίο της απασχόλησης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ή επιτρέπει τον εφησυχασμό.Αντιθέτως, συνιστά έναυσμα για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να συρρικνωθεί άμεσα η δυναμική της ανεργίας και να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή της».


σχετικα αρθρα