«Στοχεύοντας στη μακροζωία: από την πρόληψη στη θεραπεία» είναι το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που θα διεξαχθεί 11 - 14 Ιουλίου 2013, στην Ικαρία. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Α' Καρδιολογική Κλινική και το ομώνυμο Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών-ΓΝΑ Ιπποκράτειο. Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, ο τρόπος ζωής στο νησί συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα υγείας.

Τα γονίδια, η συντροφικότητα, οι πολύ ισχυροί δεσμοί της κοινωνίας, το καλό επίπεδο υγιεινής, η φειδωλή χρήση φαρμάκων, η φυσική καθημερινή δραστηριότητα, το λίγο και υγιεινό φαγητό στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, η διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, ο καφές , το τσάι αλλά και… η αισιοδοξία με αποφυγή του στρες, είναι το κοκτέιλ της μακροβιότητας των κατοίκων της Ικαρίας. Μάλιστα πρόσφατες διαπιστώσεις επιστημόνων δείχνουν ότι οι Ικαριώτες, δεν έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά από την οικονομική κρίση.

Πριν από 4 χρόνια τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα στο Μεξικό, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάουα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων. Όπως μάλιστα δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής.

Ο στόχος της επιστημονικής εκδήλωσης, που διοργανώνεται για 10η διαδοχική χρονιά στο νησί, είναι η παρουσίαση στοιχείων που αφορούν την πρόληψη και διάγνωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής στο προχωρημένο γήρας, καθώς και τις νεότερες θεραπευτικές στρατηγικές στην αντιμετώπιση της συμπτωματικής καρδιαγγειακής νόσου στην τρίτη ηλικία.

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις συγκλίνουν ότι ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Ικαρίας δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Φαίνεται ότι ο μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και τη χαλιναγώγηση του στρες, παίζουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί.