Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Είναι μόνο η αρχή και οι υπάλληλοι του δημοσίου που πλήττονται από το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να φτάσει το σχέδιο ως το τέλος.

Προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις και ζητούν από όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συμμετάσχουν, καθώς όπως λένε «κανένας, πια, δεν μένει έξω από τα σχέδια για απολύσεις».

Το σύνθημα δίνει η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Σήμερα Τετάρτη και  αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι από νωρίς έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις δημοτικών κτιρίων, ενώ τα κατά τόπους προεδρεία ήδη προετοιμάζουν δυναμικές παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια προκειμένου να ζητήσουν και από τις αυτοδιοικητικές αρχές να συντονιστούν με τους εργαζόμενους..

Από την επαρχία έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπρόσωποι εργαζομένων στους δήμους όλης της χώρας που το βράδυ θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

«Πρέπει αυτή τη δύσκολη ώρα, όχι μόνο οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, αλλά όλοι όσοι εργάζονται στο δημόσιο, από κοινού να αντιδράσουμε στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων που οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση,  αλλά και στη συντελούμενη αποδόμηση των δημόσιων υπηρεσιών και του λειτουργικού κράτους», λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος και καταλήγει: «Πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε στα σχέδια αυτά».

Σύμφωνα με το σχετικό πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, στο δημόσιο τομέα προβλέπεται ότι θα μετακινηθούν έως 3500 δημοτικοί αστυνομικοί στην ΕΛΑΣ, έως 5.000 εκπαιδευτικοί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία, άλλοι 2.000 θα φύγουν από γενικούς φορείς του ευρύτερου Δημοσίου και 1.200 από τα υπουργεία. Επίσης, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500, θα μπουν σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες υπάλληλοι των ΟΤΑ, που θα κριθούν “υπεράριθμοι”.

Σε ό,τι αφορά στους καθηγητές, ήδη απο το υπουργείο Παιδείας αποφασίστηκε η κατάργηση 46 ειδικοτήτων από 4 τομείς στην τεχική εκπαίδευση.

Όπως λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης «Το υπουργείο Παιδείας ως δολοφόνος ψάχνει να βρει τους 7500 εκπαιδευτικών που ομολογεί ότι θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα. Σήμερα έστειλε ένα non paper με το οποίο εφηύρε μια δήθεν μεταρρύθμιση στην τεχνική εκπαίδευση, καταργώντας 4 τομείς των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στους οποίους φοιτούν χιλιάδες μαθητές και εργάζονται περίπου 2500 εκπαιδευτικοί. Επιχειρείται ο ξαφνικός θάνατος χιλιάδων δασκάλων με τη διαλυση του δημόσιου σχολείου».

Προαναγγέλλοντας «καυτό» καλοκαίρι στους δρόμους και από τους εκπαιδευτικούς ο κ. Κοτσυφάκης προειδοποιεί:  «Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν. Θα τους ανατρέψουμε».