Ρεπορτάζ:  Ντίνα Καραμάνου

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ λύση το “λουκέτο” στον ΕΟΠΥΥ», δηλώνει στο newpost ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος συνέταξε το πόρισμα για το θολό τοπίο λειτουργίας του οργανισμού και στο οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως η τρύπα των 1,2 δισ. ευρώ μοιάζει αυθαίρετη, αφού δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις δαπάνες που έχουν γίνει.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο newpost: «Εξαιτίας μιας καταγγελίaς για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό για νοσηλεία, ψάξαμε όλο το κύκλωμα,εφιστήσαμε την προσοχή και προτείναμε λύσεις για τη γενικότερη επίλυση των προβλημάτων η οποία πρέπει να είναι άμεση. Η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ είναι η μόνη λύση για τον οργανισμό».

To πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τον οργανισμό και κάνει λόγο για ύπαρξη κυκλωμάτων που τον λυμαίνονται, με τη συμμετοχή και επιφανών προσωπικοτήτων ακόμη και από την πολιτική ζωή.

Εννέα βουλευτές και οι σύζυγοι σε... «πεντάστερα» νοσοκομεία του εξωτερικού

Μια από τις πλέον εντυπωσιακές διαπιστώσεις, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, είναι η περίπτωση εννέα βουλευτών που μαζί με τις συζύγους χρησιμοποίησαν χρήματα που έλαβαν από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να νοσηλευτούν στο εξωτερικό.

Το πόρισμα μάλιστα κάνει λόγο για «κατάχρηση» αυτής της δυνατότητας και μάλιστα από ανθρώπους που αποδεδειγμένα είχαν οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα αυτά αλλά και επί πολλά έτη δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές τους προς τον οργανισμό.

Δυσανάλογα μεγάλη χρήση του δικαιώματος νοσηλείας στο εξωτερικό έκαναν κατά καιρούς – σύμφωνα πάντα με το πόρισμα- επιφανείς πανεπιστημιακοί, γιατροί και δικηγόροι.

Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρει πως το τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα,αφού οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η γνωμοδότηση της Επιτροπής εξεδίδετο αυθημερόν ή ακόμη και σε ημερομηνία προγενέστερη της υποβολής.

«Στήθηκε πρόχειρα με “δανεικές” διατάξεις»

Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να συγκροτήθηκε πρόχειρα, χωρίς βασικό σχέδιο, με συρραφή επιμέρους διατάξεων των προηγούμενων φορέων, τους οποίους αφομοίωσε. Η ίδια λογική διέπει και την οργάνωση τους αφού δεν διαθέτει οργανισμό, περιγραφή θέσεων εργασίας και εσωτερικό κανονισμό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ανορθολογισμός σε όλο το εύρος των διαδικασιών και η ανυπαρξία ελέγχου των δαπανών, αλλά και τις ποιότητας των υπηρεσιών

Παράνομη Επιτροπή στέλνει ασθενείς στο εξωτερικό

Στο πόρισμά του ο κ. Ρακιτζής τονίζει πως διαπιστώθηκαν παρατυπίες αλλά και παρανομίες στην αποστολή ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ στο εξωτερικό. Η Επιτροπή Αθηνών που εγκρίνει τις εκταμιεύσεις λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, αλλά εμφάνιζε μη νόμιμη σύνθεση από τον Μάιο του 2011. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν περιστατικά νοσηλείας στο εξωτερικό που κόστισαν μέχρι και 500.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 80.000 – 100.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας ήταν πως η επιλογή του νοσοκομείου γινόταν από τον ίδιο τον ασθενή με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει νοσήλεια όχι μόνο σε φορείς του δημοσίου αλλά και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.