Η διαδικασία επιλογής πολιτικών στελεχών σε επιτελικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, γνωστή με την ονομασία "Ανοιχτή Διακυβέρνηση" (open government), καθιερώθηκε από την κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2009 και παρά την κριτική μερίδας του Τύπου, όπως και τις αρχικές αντιρρήσεις υπουργών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, παραμένει δραστήρια.

 

Επίσης ενώ ορισμένα μέλη της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό αιτήθηκαν να επιλέξουν απευθείας συνεργάτες και πολιτικά στελέχη, για το υπουργείου τους, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου εμμένει στη διαδικασία του "open.gov", καθώς θεωρεί ότι "βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Γραφείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού για τις 1.460 θέσεις Γενικών, Ειδικών Γραμματέων και Προέδρων ή Διοικητών Δημοσίων Οργανισμών, που έπρεπε να καλυφθούν με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009, υπέβαλλαν αιτήσεις 25.431 ενδιαφερόμενοι.

Όσοι εξ αυτών δεν επελέγησαν έχουν αξιολογηθεί τα βιογραφικά τους και έχει διαμορφωθεί μια βάση δεδομένων , ώστε να αξιοποιηθούν ανάλογα τα προσόντα τους όταν προκύψουν σχετικές ανάγκες, λόγω παραιτήσεων ή δημιουργίας νέων θέσεων.

Πέραν των προκηρύξεων , σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνει στο open.gov η διαβούλευση για νομοθετικές πρωτοβουλίες σε όλο το κυβερνητικό φάσμα. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010 , όπου υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία διεξήχθησαν 135 διαβουλεύσεις και συμμετείχαν 60.253 πολίτες με σχόλια , προτάσεις ή αντιρρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης δέχθηκε, το ίδιο διάστημα, 4.364.032 επισκέψεις.

Ενώ αυτή την περίοδο στο open.gov υπάρχουν περισσότερες από 15 προκηρύξεις για εκατοντάδες θέσεις σε διοικήσεις εποπτευόμενων οργανισμών ή υπηρεσιών υπουργείων σε όλη την Ελλάδα.