Αποφάσεις για τη μορφή και την έκταση των κινητοποιήσεών τους κόντρα στο πρόγραμμα απολύσεων και κινητικότητας στο Δημόσιο λαμβάνει το ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει είναι οι κινητοποιήσεις διαρκείας και η διακοπή της αποκομιδής των απορριμμάτων. Κινητοποιήσεις διαρκείας, με «λουκέτο» στους δήμους, εισηγήθηκε πριν λίγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ


Καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Tην ίδια ώρα, σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων προχώρησαν από τις 7 το πρωί δημοτικοί υπάλληλοι και μέλη της δημοτικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ - ΟΤΑ κατά της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Καταλήψεις δήμων έχουν πραγματοποιηθεί και στους δήμους Νίκαιας, Ελληνικού και Αγίου Δημητρίου.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε χθες την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, με καταλήψεις δημαρχείων και υπηρεσιών, με αφορμή και την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις για την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών. Το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απέχουν από τα καθήκοντά τους ενώ τη Δευτέρα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Σύνταγμα.

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν επίσης, οι δημοτικοί αστυνομικοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας. Επικεφαλής της πορείας τέθηκαν 16 οχήματα της δημοτικής αστυνομίας, ενώ ακολουθούν μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί, οι οποίοι κρατούν πανό με τα αιτήματά τους.  «Όχι στις απολύσεις, ναι στις μετατάξεις, καμία θέση εργασίας χαμένη» είναι το σύνθημα που αναγράφεται στο πανό του σωματείου των Δημοτικών Αστυνομικών.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο. Το ίδιο καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ να κάνει η ΚΕΔΕ, αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, τις οποίες καλεί να συμμαχήσουν όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καλύπτει τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίζονται από τους κατά τόπους συλλόγους εργαζομένων.

Γενική απεργία στις 17 Ιουλίου

Στην εξαγγελία 24ωρης γενικής απεργίας για την Τρίτη 16 Ιουλίου προχώρησε η ΓΣΕΕ από κοινού με την ΑΔΕΔΥ. Η απεργία σημειώνεται ως αντίδραση στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου και στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.