Ο χειρότερος ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) που λειτουργεί σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο είναι αυτός της Μυκόνου.

Όπως προέκυψε και από την αυτοψία που έκανε στο χώρο την Τρίτη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Τζώρτζης Μακρυωνίτης,  ο ΧΥΤΑ έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη χωματερή και σ’ έναν παράνομο σκουπιδότοπο, που δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αποτελεί πηγή κινδύνου για το περιβάλλον.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία, είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και στην παρούσα φάση μόνο εφικτή δε μοιάζει. Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο έργο, αξίας 6 εκατ. ευρώ,  ναι μεν είχε εγκαινιασθεί το 2009, όμως δεν παραδόθηκε ποτέ και εξ αρχής υπήρξε ένας χώρος που καταστρατηγήθηκε κάθε όρος για την ορθή λειτουργία του. Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια ο ΧΥΤΑ είναι άχρηστος και αποτελεί πλέον έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Μετά την αυτοψία ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο παρουσία της νέας δημαρχεύουσας Ειρήνης Γρυπάρη, περιφερειακών συμβούλων, δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα

Ο κ. Μακρυωνίτης μπορεί να μη μίλησε ευθέως για πρόστιμα, όμως έκανε σαφές ότι δε μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία περιστρέφονται σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορά την απαγόρευση ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ και ο δεύτερος την εκτέλεση μικροέργων που θα βελτιώσουν τη σημερινή εικόνα, όπως χωματώσεις κ.α.

Η κ. Γρυπάρη δεσμεύτηκε στον αντιπεριφερειάρχη ότι θα εφαρμόσει τις εντολές του και θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση λειτουργίας του ΧΥΤΑ.