current views are: 2

11 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση16:33

S.O.S από το οικοτροφείο «Αγ. Ανάργυροι» – Κινδυνεύει η βιωσιμότητά του

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 52 παιδιά όλων των ηλικιών που πάσχουν από αυτισμό, σύνδρομο down, βαρείας νοητικής στέρησης και πολλαπλών αναπηριών που φιλοξενούνται στο «Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο “Άγιοι Ανάργυροι”» στην Κάντζα Παλλήνης. 

Δημοσίευση 16:33’
αρθρο-newpost

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 52 παιδιά όλων των ηλικιών που πάσχουν από αυτισμό, σύνδρομο down, βαρείας νοητικής στέρησης και πολλαπλών αναπηριών που φιλοξενούνται στο «Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο “Άγιοι Ανάργυροι”» στην Κάντζα Παλλήνης. 

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης 

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 52 παιδιά όλων των ηλικιών που πάσχουν από αυτισμό, σύνδρομο down, βαρείας νοητικής στέρησης και πολλαπλών αναπηριών που φιλοξενούνται στο «Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο “Άγιοι Ανάργυροι” στην Κάντζα Παλλήνης. 

Παιδιά που έχουν τα ίδια συναισθήματα με όλους μας… γελάνε και πονάνε, χαίρονται και κλαίνε, «απειλούνται» από την αναλγησία του κράτους. 

Το οικοτροφείο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ασυλικής Μορφής, Κλειστής Περίθαλψης και οι οικονομικές ανάγκες του καλύπτονται αποκλειστικά από τα νοσήλια των παιδιών, δηλαδή τα χρήματα που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ο ΕΟΠΥΥ στη περίπτωση του ιδρύματος δεν έχει πληρώσει νοσήλια, τους τελευταίους 8 μήνες (!) ενώ υπάρχουν και παλαιότερες οφειλές από τον απορροφηθέντα ασφαλιστικό οργανισμό του ΟΠΑΔ. Το συνολικό ποσό οφειλής προς το οικοτροφείο ξεπερνά τουλάχιστον τις 300.000 ευρώ! 

«Χρειαζόμαστε τα χρήματα – Δεν θα αντέξουμε!» 

Η πρόεδρος του Πρότυπου Ειδικού Οικοτροφείου, κ . Ελευθερία Ζερβάκη, μιλώντας στο newpost ζήτησε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς καθώς το οικοτροφείο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν θα αντέξουν. «Να δοθεί μια λύση και να μας δοθούν τα χρήματα που μας οφείλονται (300.000 ευρώ), ειδάλλως το οικοτροφείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Δεν θα αντέξουμε, ζητάμε βοήθεια!» δήλωσε. 

Η κ. Ζερβάκη πρόσθεσε πως τα παιδιά έχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, ενώ συμπλήρωσε πως και οι γονείς των παιδιών βάζουν από την τσέπη τους. «Τα παιδιά χρήζουν ειδικής μεταχείρισης πάσχουν από αυτισμός, σύνδρομο down , βαριά νοητικής υστέρησης και άλλες αναπηρίες. Χρειαζόμαστε τα χρήματα για να συντηρηθεί το οικοτροφείο, ακόμα και από την τσέπη μας βάζουμε, μην νομίζετε ότι με εκείνα των νοσίλιων αρκούν» είπε χαρακτηριστικά. 

«Τα έξοδα τρέχουν – θα με βάλουν φυλακή» 

Η πρόεδρος του οικοτροφείο δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης πως τα έξοδα έχουν συσσωρευτεί και πως χρωστάει εργοδοτικές εισφορές τρίων μηνών προς το ΙΚΑ για τους 31 απασχολούμενους στο ίδρυμα που ανέρχεται στις 55.500 ευρώ. «Στο οικοτροφείο απασχολούνται 31 άνθρωποι και δεν έχουμε καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΙΚΑ, η μηνιαία εισφορά είναι 18.500 δηλαδή χρωστάμε στο ΙΚΑ 55.500 ευρώ, φοβάμαι πως θα με βάλουν και φυλακή». 

Κοινωνικά «αναχώματα» αυτά τα ιδρύματα 

Από το ρεπορτάζ προέκυψε πως ένας εκ των τριών βασικών ευεργετών που βοήθησαν να χτιστεί το «Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο» είναι ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος βοήθησε και από την θέση του τότε γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας  (1993-96) αλλά και οικονομικά από την τσέπη του. Το newpost επικοινώνησε μαζί του και δήλωσε συγκεκριμένα «Είναι ένα κοινωνικό ανάχωμα στον οδοστρωτήρα της κοινωνικής ισοπέδωσης». Πρόσθεσε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με προέδρους τέτοιων ιδρυμάτων για να μπορέσουν όλοι μαζί να εκτιμήσουν της έκταση του προβλήματος. 

Το θέμα ήρθε στη Βουλή 

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στις 9 Ιουλίου, ο κ. Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής και εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ήρθε το θέμα στη βουλή. Ο κ. Οικονόμου ζητά από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το οικοτροφείο «Αγ.Ανάργυροι» προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του και να μην απειλείται η βιωσιμότητα του του ιδρύματος όσο και η υγεία των φιλοξενούμενων παιδιών. 

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να απαντήσει ο υπουργός Υγείας από το βήμα της βουλής ενώ θα παραστεί και η πρόεδρος του Πρότυπου Ειδικού Οικοτροφείου, κ. Ελευθερία Ζερβάκη.


σχετικα αρθρα